Őrült magyar bűnözőért őrül meg a világ

Popkult
2014 augusztus 09., 05:49
comments 27
photo_camera Robban a kaszinó - Wikipédia

Alig egy hete jelent meg a Thousand Pounds of Dynamite (Ezer font dinamit) című könyv Adam Higginbothamtől. Ez Birges Jánosról, azaz Janos “Big John” Birges-ről szól, aki 1980-ban elkészítette az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb hagyományos robbanószerkezetét, és megzsarolt vele egy kaszinót.

Birges politikai menekültként élt Amerikában. A világháborúban a németeknek vezetett vadászgépeket, aztán az oroszok 25 év kényszermunkára ítélték. A gulágról robbantással szökött meg.

Sikeres vállalkozó volt, de a hetvenes évek végére élete tönkrement, elvált, rákot diagnosztizáltak nála, és súlyos tartozásokat halmozott fel nevedai kaszinókban. Ezután döntötte el, hogy fiai segítségével egy órási, mindenki más számára hatástalaníthatatlan bombát készít, és megzsarolja az egyik kaszinót. Három millió dollárt követelt érte, hogy elárulja hogy kell hatástalanítani a szerkezetet. Az FBI ügynökei a bomba tanulmányozása után úgy döntöttek, hogy megpróbálják kikapcsolni. Nem sikerült, a bomba felrobbant és vele együtt a kaszinó is. Senki sem sérült meg.

Higginbotham eddig ismeretlen bizonyítékok, kihallgatási jegyzőkönyvek és más dokumentumok alapján írta a könyvet, amit én most megrendelek, elolvasok, és majd elmesélem, hogy milyen volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.