https://444.hu/assets/kajaknoinegyes.jpg

A magyar kajakosnők végigverték a világot

sport
2014 augusztus 10., 08:02
comments 99
  • Visszafogottan tíz érem volt a célkitűzés a moszkvai kajak-kenu világbajnokság előtt, jóval több lett belőle.
  • A nők viszik a vállukon a sportágat, aranyat csak ők nyertek.
  • A magyar csapat tartja a londoni tempót, 3 aranyat, hat érmet nyertek 2012-ben a magyar kajak-kenusok, olimpiai számokban most is hozták ezt.
  • Hátra vannak még a délutáni váltók, akkor lesz végleges az éremtáblázat.

4 arany, öt ezüst, öt bronz. Öt arany, öt ezüst, öt bronz. Ezzel a magyar csapat vezeti az éremtáblázatot a délutáni utolsó döntők előtt a moszkvai világbajnokságon. A cikk megjelenése után, a délelőtti utolsó döntőben Kárász Anna és Vad Ninetta is nyert kajak 200 méteres párosban.

A szerény elvárás tíz érem volt, tavaly 17-et szereztek a magyarok. Végleges mérleget még nem lehet vonni, mert a váltószámok délután vannak, szintén magyar esélyesekkel. De az olimpiai számok már lementek, nézzük ezeket.

A világbajnokságon összesen 29 számban osztanak aranyat, ebből 12 olimpiai szám.

A tucat szám közül csak két olyan volt, aminek a döntőjében nem volt magyar. A férfi egyes ezer méteres számában Dombvári Bence csak B döntős volt, abban is csak 8. lett. Dombvári a felkészülés alatt beteg volt, nem bírta erővel az ezer métert. 500-on viszont javított, ott szoros versenyben második lett, de ez a táv már nincs az olimpián. A 200 méteres egyéni kajakban Dudás Miklós nem jutott a döntőbe.

Ha csak az olimpiai számokra koncentrálunk, akkor így állunk:

3 arany, 1 ezüst, 2 bronz.

A londoni olimpián 3 aranyat, 2 ezüstöt és egy bronzot szereztünk. Ez aranyra, és érmek számára ugyaannyi.

Most Moszkvában aranyérmes lett a női kajak négyes, ahogy a világbajnokságokon különböző felállásban 2009 óta mindig, az olimpiát is behúzták. Most így állt össze az idén veretlen négyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta.

(Kárász Anna első felnőtt világbajnoki aranyát nyerte. 22 éves. Kovács Katalin is ennyi idősen lett először világbajnok, ő végül 31-ig jutott. A 38 éves Kovács nem volt ott a vébén, mert júniusban szült. Janics Natasa pedig sérülés miatt hagyta ki a teljes idényt, sérv miatt a gerincét kellett műteni.)

Szintén első lett, ezzel megvédte a címét 500 kajak egyesben a négyesben is szereplő, olimpiai bajnok Kozák Danuta.

Szabó Gabriella és Csipes Tamara női kajak 500 méteres párosban is nyert, nagyon nyugodtan és okosan versenyezve. Bekezdett a szerb páros, féltávnál egy teljes hajóval vezettek, de aztán nagyon simán lehajrázta őket a magyar kettős. (Ezen a távon Kovács Katalin és Dusev-Janics Natasa második volt a tavalyi világbajnokság és a londoni olimpián is.) Csipes Tamara 2012-ben - miután nem fért be az olimpiai csapatba - bejelentette, hogy ausztrál színekben folytatja, de ehhez nem járult hozzá a szövetség. Idén újra a magyar válogatottban versenyez, az Európa-bajnokságon két aranyat, a világbajnokságon egy aranyat, egy ezüstöt nyert.

Ezüstérmes lett a kenu páros ezer méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős. Nagyot hajráztak, de nem tudták megfogni az erejükkel a végére teljesen elkészülő románokat, akik a hajójukból alig tudtak kiszállni. Vasbányai és Mike a szám címvédői voltak. Az olimpián viszont nem volt dobogón sem ezen a számon magyar.

Kenu férfi 1000 méter. A német Brendel győzött. A világbajnoki címvédő Vajda Attilának (Peking olimpiai bajnoka) a győzelemre semmi esélye sem volt, valójában a dobogóra sem. A mezőny legfiatalabb tagja, a brazil Dos Santos szinte végig vezetett, de a végére annyira elkészült az erejével, hogy túl korán próbálta berúgni a hajóját a célba, és beborult a vízbe. Vajda örült az így az ölébe pottyanó bronznak is. (Vajda fizikálisan azért rendben van, még szombat délután, pár órával az ezres futam után ezüstöt is nyert 5000 méteren).

A férfi kajak négyes is bronzot nyert, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel felállásban. Ez a négyes a tavalyi vébén lemaradt a dobogóról, az olimpián viszont ezüstöt nyertek.

Férfi kajak kettes ezer méteren nem jött össze az érem. Ebben a számban a londoni olimpián Kökény Roland-Dombi Rudolf nyert, a tavalyi vébén bronzérmesek lett, de idén már nem együtt indultak el. Szlovákok nyertek, Kökény Roland új párjával, Hufnágel Tiborral ötödik lett. (Dombi Rudolf 500 méter párosban Boros Gergellyel indult, két századdal maradtak csak le az aranyról.)

Kozák Danuta rosszul rajtolt, csak hatodik lett a női sprintszámban. Ez az egyetlen olyan női olimpiai szám, amit nem magyar nyert (az új-zélandi Carrington győzött).

Van élet az olimpián kívül is

A nem olimpiai számok közül a legmagyarabb verseny a női kajak ezer méter volt. Három magyar lány is versenyzett, csak célfotó alapján, két századdal maradt le az aranyról a sokáig vezető Csipes Tamara (az új-zélandi Hatton hajrázta le), a már szerb színekben versenyző Benedek Dalma harmadik lett, ötödik pedig Simon Rebeka (Nagy-Britannia). Ezen a távon Medveczky Erika volt a címvédő, de ő most párosban indult ezer méteren. Sarudi Alízzal harmadikok lettek, volt már bronzuk világbajnokságról.

A nem olimpiai számokban is bőven nyertek érmet a magyarok, női kenu páros 500 méteren Lakatos Zsanett, Takács Kincső nyert, a férfi kenu négyes (Vass, Kiss, Sarudi, Varga) bronzérmes lett ezer méteren,  és szintén bronzot nyert Csay Renáta 5000 méteren kajakban.

Három olyan befutó volt, amikor csak célfotóval kapott ki a magyar versenyző (Csipes Tamara öt századdal maradt le az aranyról ezer méteren, 16 századon múlt, hogy nem nyert aranyat Dombvári Bence 500 méter és a férfikajak páros is csak 16 ezreddel maradt le 500-on).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.