Atyaég, ennél veszélyesebb állat nincs, értik? NINCS!

meghökkentő tudomány
2014 augusztus 10., 13:35
comments 52

Ma délben csak azért nem tudtam a szokásos dilemmám - mit egyek? - a szokásos válasszal - hamburger! - feloldani, mert ilyenkor nincs nyitva a környék egyetlen igazán jó hamburgerezője. A hentes is zárva volt, így ma legalapvetőbb táplálékom, emlőstársaim húsa nélkül maradtam.

Ez nem jó. De mi ez az egy nap ahhoz a sorscsapáshoz képest, amit több száz Long Island-i lakosnak kell megélnie mostanában!

Ott garázdálkodik a csillagos kullancs (Lone Star tick, Amblyomma americanum, ami a hátán látható sárga pöttyről kapta a nevét).

Amblyomma_americanum_tick

Ennek a kullancsnak az a specialitása, hogy sok benne a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz, amit az amerikaiak csal alfa galnak becéznek. Ez egy, a természetben igen gyakori cukor, a legtöbb organizmus sejtmembránjában megtalálható.

Az emlősök szervezetében viszont nincs ilyen, ezért immunrendszerük idegen testként azonosítja és immunoglobulin antitesteket termel.

Az immunválasz pedig néha túlzó is lehet. A kis rohadék kullancs például allergiássá teheti az embert a vörös húsra. Csak a New York-i Suffolk megyében, csak egy allergológusnál kétszázan jelentkeztek három év alatt kullancscsípés után kialakult húsalergiával. A délkeleti partvidéken pedig több ezerre tehető az áldozatok száma.

Remény van, de kevés. Úgy tűnik, hogy idővel csökken a csípés után termelt antitestek száma, vagyis idővel újra lehet húsevéssel próbálkozni. De az eddigi megfigyelések alapján ez elég hosszú folyamat. (NBC News, Gothamist, News Mic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.