Atyaég, ennél veszélyesebb állat nincs, értik? NINCS!

Ma délben csak azért nem tudtam a szokásos dilemmám - mit egyek? - a szokásos válasszal - hamburger! - feloldani, mert ilyenkor nincs nyitva a környék egyetlen igazán jó hamburgerezője. A hentes is zárva volt, így ma legalapvetőbb táplálékom, emlőstársaim húsa nélkül maradtam.

Ez nem jó. De mi ez az egy nap ahhoz a sorscsapáshoz képest, amit több száz Long Island-i lakosnak kell megélnie mostanában!

Ott garázdálkodik a csillagos kullancs (Lone Star tick, Amblyomma americanum, ami a hátán látható sárga pöttyről kapta a nevét).

Amblyomma_americanum_tick

Ennek a kullancsnak az a specialitása, hogy sok benne a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz, amit az amerikaiak csal alfa galnak becéznek. Ez egy, a természetben igen gyakori cukor, a legtöbb organizmus sejtmembránjában megtalálható.

Az emlősök szervezetében viszont nincs ilyen, ezért immunrendszerük idegen testként azonosítja és immunoglobulin antitesteket termel.

Az immunválasz pedig néha túlzó is lehet. A kis rohadék kullancs például allergiássá teheti az embert a vörös húsra. Csak a New York-i Suffolk megyében, csak egy allergológusnál kétszázan jelentkeztek három év alatt kullancscsípés után kialakult húsalergiával. A délkeleti partvidéken pedig több ezerre tehető az áldozatok száma.

Remény van, de kevés. Úgy tűnik, hogy idővel csökken a csípés után termelt antitestek száma, vagyis idővel újra lehet húsevéssel próbálkozni. De az eddigi megfigyelések alapján ez elég hosszú folyamat. (NBC News, Gothamist, News Mic)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.