Több mint száz civil áldozata van a Boko Haram és a nigériai hadsereg legutóbbi összecsapásának

külföld
2014 augusztus 12., 13:30
comments 7

Az újabb harcok hétfőn törtek ki, amikor a hadsereg megpróbálta visszaszerezni a Boko Haramtól a Borno államban lévő Gwoza városát. Az iszlamista fegyveresek az előző héten rohanták le és kerítették hatalmukba a stratégiailag fontos várost.

A hadsereg szóvivőjének közlése szerint a gyalogságnak esélye sem volt a települést védő, erősen felfegyverzett iszlamistákkal szemben, ezért a légierőt is bevetették. A 270 ezer lakosú várost azonban még légi támogatással sem tudták visszaszerezni a fegyveres erők. A harcokban a sok civil mellett számos katona is életét vesztette. A Boko Haram veszteségeiről nem közölt információkat a nigériai hadsereg.

A saría radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch (HRW)jogvédő szervezet becslései szerint a Boko Haram legalább kétezer civil lakossal végzett az év eleje óta.

A szervezet, aminek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás, áprilisban azzal lett híres, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

Nigéria északi részén a lakosság helyzetét az teszi igazán tragikussá, hogy a hadsereg is hasonlóan kegyetlenül bánik az ott élőkkel, az Amnesty International nemrég tett közzé felvételeket, amin azt látni, hogy katonák hogyan végeznek ki civileket egy rajtaütés után. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.