Az Anonymus nyilvánosságra hozta a fergusoni rendőrség belső kommunikációját a lövöldözés napjáról

külföld
2014 augusztus 13., 20:29
comments 31

Azaz arról a napról, amikor Ferguson város egyik rendőre lelőtt egy 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt. Az eset miatt napok óta zavargások zajlanak a városban, minderről itt írtunk hosszabban.

A nemzetközi hackercsapat Twitteren jelentette be, hogy kirakták a szombati rendőrségi belső kommunikációt Youtube-ra. A felvétel annyira friss, hogy még az amerikai lapok sem tudták érdemben meghallgatni.

A kiszivárgott felvételen hallható megnevezett rendőrökre vonatkozó kérdésre a helyi rendőrkapitány, Tom Jackson egy párperce véget ért sajtótájékoztatón csak annyit mondott, hogy közölük páran szabadságon vannak.

A hackercsoport korábban harcot hirdetett St. Louis megye rendőrkapitánya, Jon Belmar ellen. Kedd hajnalban ki is posztolták házának fényképét, címét és a férfi telefonszámát is Twitterre. Később pedig olyan képek is felbukkantak az interneten, melyeken Belmar feleségével volt látható, ezekre pedig fenyegető feliratokat írtak.

Később azzal kezdték el zsarolni, hogy ha nem adja ki a lövöldözésben érintett rendőrök nevét, a lánya személyes adatait fogják nyilvánosságra hozni. Egy órát adtak neki, de miután ez letelt, mégsem tettek semmit.

Miután egyre több olyan bejegyzés is született az interneten, ami az Anonymus módszereit kifogásolta, a csoport Twitterén visszavonulót fújtak, és mint írták, belátták, hogy Belmar családtagjairól szóló információk ártanak az ügynek, amit Mike Brown igazságáért vívnak. Ezután módszert váltottak, ennek lett eredménye a most közölt hangfelvétel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.