Ez a svéd apa egészen újszerű ötlettel beszélte le a gyerekeit a Call of Dutyról

életmód
2014 augusztus 13., 10:18
comments 234

„Két fiam van, Frank és Leó. Tíz, illetve tizenegy évesek. Tavaly ősszel, amikor kijött a Call of Duty harctéri szimulátor legújabb része, mindent megadtak volna azért, hogy megkaphassák. Egyezséget kötöttünk: elviszem őket egy olyan helyre, ahol megtapasztalhatják , milyen következményei vannak a háborúnak a való világban. Ha azután is akarják a játékot, akkor megveszem nekik” - írta egy svéd apa, Carl-Magnus Helgegren

A fiúknak tetszett az ötlet, ezért Helgegren vett egy Tel-Aviv-i retúrjegyet, és már indult is a család a nevelő célzatú nyaralásra.

Meglátogatták Ciszjordániát, a Golán-fensíkot és egy jeruzsálemi menekülttábort. Láttak aknamezőket, elhagyatott, teljesen lerombolt falvakat és útlezárásokat. Meg persze ettek fagyit Tel-Aviv strandján és voltak a Holt-tengerben fürödni.

Miután visszatértek Svédországba, Frank és Leó bejelentették, hogy semmilyen háborús játékot nem akarnak már játszani.

Azt azért gyorsan hozzáteszem, az utazás nem az elmúlt hetekben volt, hanem áprilisban. Ismétlem:

még a legújabb gázai háború előtt.

Helgegren, aki amúgy egyetemi tanár, leírta az tapasztalatait, amit aztán a svéd média felkapott. Sajnos az internet nem mindig értelmes népe egy kicsit félreértetté a sztorit, azt hitték, Helgegren a gázai konfliktus kellős közepén vitte gyerekeit Izraelbe. Az apa ezért sok felháborodott reakciót kapott.

Helgegren azt mondja, nagyon aggasztja, hogy mennyi svéd szülő engedi a gyerekeit hosszas órákig agresszív és hiperrealista háborús játékokat játszani.

„Nem merik belátni a háborús játékok mögötti kőkemény valóságot. Svédország nagyon gazdag és jól szervezett ország. Olyan ország, ahol több mint egy évszázada nem volt háború. Nagyon naiv kép él bennünk a háborúról” - mondta az apa, aki régebben a Közel-Keleten dolgozott újságíróként. (Via Trouw. A cikket Monty fordította.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.