Még mindig nem tudni, mi lesz a rejtélyes orosz "segélykonvoj" sorsa

külföld
2014 augusztus 13., 18:05
comments 23

Megosztlanak a hírek arról, pontosan mi is történik éppen a 280 teherautóból álló karavánnal, amiben az orosz narratíva szerint segélyadományt küldenének Kelet-Ukrajnába, és viszont amire az egész világ gyanakodva figyel.

Egyes hírek szerint a teherautók egy része megállt Voronyezs környékén, 500 kilométerre Moszkvától, viszont vannak olyan információk is, melyek szerint a teherautók már továbbindultak dél felé.

A konvoj a kedd éjszakát Voronyezsnél töltötte. Vlagyimir Putyin szóvivője korábban arról beszélt, hogy az autók a Nemzetközi Vöröskereszttel együttműködve szállítják a segítséget, azóta kiderült, hogy a Vöröskeresztnél sem ismerik a konvoj útvonalát. Andre Loersch, a Vöröskereszt szóvivője arról beszélt a BBC-nek, hogy próbálta megtudakolni hogy jelenleg éppen hol tart a konvoj, de ezt nem árulták el neki sem.

photo_camera (MAKSIM BLINOV / RIA NOVOSTI)

Egyelőre egy nagyon általános listát kaptak arról, hogy mi van a teherautókban. Csak amikor egy pontosabb listát kapnak majd, utána tudnak azon dolgozni, hogy a segélyt hogyan szállítsák és osszák szét. Az orosz állami tévé már közölt képeket a rakományról, ebben többek között gyógyszereket és gyermektápszert mutattak.

Az ukrán kormány tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy az általuk ellenőrzött határszakaszon érkezzen meg a segély, és ott a Vöröskereszt tagjai ellenőrizhessék azt. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov kedden még azt mondta, hogy Oroszország beleegyezik ebbe.

Az ukrán elnöki hivatal közben továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a szállítmányt.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pedig kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a cinikus Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg harckocsikat és terroristákat küldött a Donyec-medencébe.

Szvjatoszlav Ceholko, Petro Porosenko ukrán elnök sajtótitkára szerdai tájékoztatóján kijelentette, hogy kedden Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodjak a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította. Ez alapján az ukránok szerint nem zárható ki, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére.

Jacenyuk a szerdai kormányülés után azt hangoztatta, hogy Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket.

"Határtalan Oroszország cinizmusa. Előbb harckocsikat, Gradokat (rakéta-sorozatvetőket) és terroristákat küldenek, hogy ukránokra lőjenek, most meg vizet és sót. Jobb lenne, ha Oroszország a háromszáz Kamaz teherautóját üresen küldené, és hazavinné velük a bűnözőit, akkor nem lenne szükség semmilyen humanitárius segélyre"

- mondta Jacenyuk.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán szintén azt írta, hogy nem engednek be semmiféle orosz segélyszállítmányt Harkiv megye területén keresztül.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 11 katonája vesztette életét és 41-en sebesültek meg a szeparatisták ellen folytatott kelet-ukrajnai hadműveletben. Szavai szerint a fegyveres erők egyre szorosabbra húzzák a gyűrűt a szakadárok körül, és igyekeznek elvágni őket mindenféle utánpótlástól. Különösen heves harcok folynak a hadműveleti övezetben lévő két megye központjánál, Donyeck és Luhanszk városánál, valamint a Donyeck megyei Horlivka, Makijivka, Ilovajszk, Sahtarszk, Torez és Nyizsne településeknél, Luhanszk megyében pedig Alcsevszknél, Krasznij Lucsnál és Krasznodonnál.

Az ENSZ megfigyelőinek jelentése alapján készült mérleg szerint, amelyet Genfben tettek közzé, április közepétől augusztus 10-ig 2086 ember halt meg és 4953 sebesült meg az ukrajnai harcok következtében. Köztük egyaránt vannak ukrán katonák, oroszbarát szeparatista fegyveresek és polgári lakosok.

Szerdán kétnapos munkalátogatásra a Krím félszigetre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a tervek szerint Oroszország biztonsági tanácsának tagjaival értekezik az orosz Fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnokságán, majd másnap Jaltában találkozik az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőivel. Az eseményen jelen lesznek Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, Szergej Nariskin, az orosz képviselőház elnöke, valamint az alsóházi frakciók vezetői, illetve miniszterek is.

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozott Putyin és az orosz politikusok látogatásával kapcsolatosan leszögezve, hogy a Krímet törvénytelenül annektálta Moszkva, ezért Oroszország vezetőinek jelenléte a félszigeten elfogadhatatlan. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.