Ötből két amerikai cukorbeteggé válik

Egészségügy
2014 augusztus 13., 16:17

A felnőtt népesség kb. 40 százalékánál kialakul a 2-es típusú cukorbetegség élete során – derült ki egy szerdán közzétett átfogó amerikai tanulmányból.

Egyes csoportoknál a kockázat az átlagosnál is magasabb: a latin eredetű népességnél mindkét nemnél, az afro-amerikaiaknál a nőknél 50 százalék az esélye a 2-es típusú diabétesznek – írták a kutatók a Lancet brit orvosi hetilap friss számában.

A tudósok 600 ezer, 1985 és 2011 között elhunyt felnőtt adatait elemezték, és interjúkat készítettek, becsléseiket az így kapott adatokra alapozták.

Ezek szerint az 1985-1989 közötti időszakban 20 százalék volt az esélye, hogy egy 20 éves amerikai férfi cukorbeteg lesz, az ugyanilyen korú nők 27 százalékát fenyegette ez a veszély. A 2000-2011 közötti időszakra ez az arány a férfiaknál 39, a nőknél 40 százalékra ugrott.

Azt is kimutatták, hogy a cukorbetegen leélt évek száma a férfiaknál 156 százalékkal, a nőknél 70 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

„A jelentős növekedést az is magyarázza, hogy az átlagos népesség várható élettartama megnőtt” – mondta Edward Gregg, a tanulmány vezető szerzője, az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) munkatársa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.