Állami kitüntetést kap Kertész Imre

2014 augusztus 14., csütörtök 6:14
275
Kertész Imre 2007-ben, Szegeden.
Segesvári Csaba, Délmagyarország / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Augusztus 20-án kitüntetik a Nobel-díjas Kertész Imrét, írja a Heti Válasz, amiben Schmidt Mária publicisztikában méltatja az írót:

„A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg” - írja.

Schmidt, aki július végén a balliberális értelmiség alkonyáról írt nagypublicisztikát, most azt állítja, hogy Kertész a kommunista diktatúrában mindvégig kívülálló maradt, ugyanúgy alulról és kívülről vizsgálta azt, ahogy alulról és kívülről, egyben üldözöttként élte meg a náci diktatúrát.

Schmidt szerint Kertész „írói életművét arra tette fel, hogy megértse és megértesse a két emberellenes diktatúra tapasztalataiból levonható tanulságokat. Ez szembement a »politikailag korrektnek« a diktatúrák összehasonlíthatóságára vonatkozó tilalmával”. Ebből arra következtet, hogy Kertésznek

„esélye sem lehetett arra, hogy a ballibek által uralt kánonba, a sztárolt írók, értelmiségiek körébe felvételt nyerhessen”,

vagyis gyakorlatilag a balliberálisok kényszerítették „szellemi száműzetésbe”. (Via Heti Válasz. Kivonat itt.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt