Megvannak a világ első klímamenekültjei

külföld
2014 augusztus 14., 06:40

Tuvalut három dologról ismerhetik Magyarországon:

  • az itt rendkívül sikeres, Tuvalu című filmből;
  • a .tv domainről;
  • és arról, hogy ez az ország lehet az első, ami a klímaváltozás miatt szűnik meg.

Tuvalu mindössze 26 négyzetkilométeres sziget Hawaii és Ausztrália között. A legmagasabb pontja 4,6 méter. Így ha bejön az ENSZ klímaváltozási bizottsága, az IPCC jóslata arról, hogy még ebben az évszázadban 41 centit nőhet globálisan a tengerek szintje, illetve a légáramlás megváltozása miatt ciklonok, felhőszakadások és viharos szél is erodálhatja a szigetet, akkor

az országnak nincs jövője.

A tuvaluiak egy ideje már készülnek a költözésre. Sőt, egy család már lépett is:

ők lettek a világ első klímamenekültjei.

Új-Zélandon kaptak tartózkodási engedélyt, miután a kormány legitim indoknak találta a klímaváltozást a menedékkérelemre. (Via Volkskrant. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornokunk fordította.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.