A Jobbik arra kéri Áder Jánost, hogy ne tüntesse ki Kertész Imrét

Nyílt levélben fordult a Jobbik Áder Jánoshoz, miután sajtóhírek szerint az államfő Magyar Szent István Rend kitüntetést adományoz Kertész Imre írónak. A párt szerint a Nobel-díjas író a magyarságról tett korábbi kijelentései miatt méltatlan az elismerésre.

)

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke levelét az MTI-hez is eljuttatta, és ebben felidézte Kertész Imre nyilatkozatát, amit 2009-ben a Die Welt-nek adott, és abban „Kertész egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha őt magyarnak bélyegeznék”. Dúró Dóra szerint az író akkori gondolatai szerint Budapest teljesen balkanizált, „az ország lakosait hazugnak tartja, akik máig nem képesek szembenézni múltjukkal.”

Dúró kifogásolta azt is, hogy Kertész Imre a Nobel-díjnak köszönhetően rá irányuló nemzetközi figyelmet nem szülőhazájának elismertebbé tételére, „hanem lejáratására, sőt egyenesen megtagadására használta fel”. A képviselő azt írta: Kertész Imre nem érdemel magyar állami kitüntetést, és a legnagyobb kérdés az: „Hogyan lenne képes viselni azt? Úgy tűnik, magyarként bizonyosan nem.”

Ha Áder János kitünteti az írót, „a magyar állam legfőbb közjogi méltóságaként ad hitelt egy magyarságát megtagadó értelmiségi Magyarországot lejárató véleményének, s a kitüntetés társadalmunk széles körében felháborodást váltana ki” – írta Dúró. (MTI)