Kortárs Magyar Irodalmi Ütésváltás: így zajlott a Tokaji Deathmatch

KULTÚRA
2014 augusztus 15., 10:54
comments 48

Biztosan hallották már, hogy a Tokaji Írótáborban elszabadult a pokol: Csender Levente nem annyira híres író leütötte megütötte (ököllel, oldalról-hátulról, teljes erőből, teljesen váratlanul) Kukorelly Endre sokkal híresebb író arcát. A híres író nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Kukorellyhez mentőt hívtak, rendőrségi vizsgálat indult az ügyben.

Végre egy hangulatos kortárs magyar irodalmi téma! Meg is indult azonnal a pletyka, a találgatás, Kukorelly Facebook-falára özönlöttek az aggódó üzenetek, és végre a magyar sajtó is fogást talált a kortárs magyar irodalmon: a Cink.hu egyenesen odáig ment, hogy az alkalomból létrehozta a Kortárs Magyar Irodalom címkét, ami egyébként a büdös életben eszébe nem jutott volna.

Senki sem tudta, pontosan mi történt, de a pletykák, találgatások eloszlatására a Tokaji írótábor Kuratóriumának Elnöke, Szentmártoni János tisztázó hangvételű közleményben tisztázta a történteket. Már a címe is zseniális:

A sajtó szokásos túlkapásai ellen

2014. augusztus 13-án késő este, a Tokaji Írótábor hivatalos programjai után, már a kötetlen beszélgetés és borozgatás során Csender Levente énekelni kezdett. Kukorelly Endre költő, kurátortársam rászólt, hogy hamisan énekel. Csender az érzelmi túlfűtöttség pillanatában odalépett Kukorellyhez, és ököllel arcul ütötte. Levente ezután a szállásra távozott, Endréhez mentőt hívtunk, amely a nyíregyházi kórházba szállította kivizsgálásra és ápolásra. Endre korán reggel érthető módon elhagyta a tábort, sms-ben arra kért, hogy az aznapi blogját, amit ő írt volna a Literára, adjam ki másnak, de erről az incidensről ne írjunk. A sajtó, természeténél fogva, mégis felkapta a hírt, amit azóta már többféleképpen el is ferdített. Jómagam és Sáray László titkár úr azonnali távozásra szólítottuk fel Csendert, aki őszintén bánta tettét, vallomását jegyzőkönyveztük. Mivel Kukorelly nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a rendőrség automatikusan megkezdte az ügy kivizsgálását, amely tudomásom szerint jelenleg a vége felé tart. Semmiféle előzmény, személyes ellentét vagy egyéb más ok nem játszott szerepet az incidensben. Kukorelly azóta elfogadta Csender bocsánatkérését, amelynek kapcsán Levente közleményt tett közzé (lsd. alább). Az esetről előreláthatólag nem kívánok további nyilatkozatokat tenni.

2014. augusztus 15.
Szentmártoni János
a Tokaji Írótábor Kuratóriumának elnöke

Szentmártoni precíz, szikár, mégis olvasmányos beszámolója alapján sikerült rekonstruálnunk a tokaji eseményeket, úgyhogy fogadják szeretettel túlkapásoktól mentes , a száraz tényeket bemutató képregénynovellánkat.

Akkor még senki sem sejthette: "Kötetlen beszélgetés és borozgatás során"

Gyűlnek a viharfelhők: "Csender Levente énekelni kezdett"

"Kukorelly Endre költő, kurátortársam rászólt, hogy hamisan énekel"

"Csender az érzelmi túlfűtöttség pillanatában odalépett Kukorellyhez, és ököllel arcul ütötte"

"Levente ezután a szállására távozott"

"Endréhez mentőt hívtunk"

"Endre korán reggel érthető módon elhagyta a tábort"

"Sms-ben arra kért, hogy az aznapi blogját, amit ő írt volna a Literára, adjam ki másnak, de erről az incidensről ne írjunk"

"Kukorelly azóta elfogadta Csender bocsánatkérését"

Csender Levente szerepében Herczeg Márk, Kukorellyt Haszán Zoltán alakítja. Fotó: Botos Tamás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.