https://444.hu/assets/4af.jpg

Kortárs Magyar Irodalmi Ütésváltás: így zajlott a Tokaji Deathmatch

2014 augusztus 15., péntek 10:54
48

Biztosan hallották már, hogy a Tokaji Írótáborban elszabadult a pokol: Csender Levente nem annyira híres író leütötte megütötte (ököllel, oldalról-hátulról, teljes erőből, teljesen váratlanul) Kukorelly Endre sokkal híresebb író arcát. A híres író nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Kukorellyhez mentőt hívtak, rendőrségi vizsgálat indult az ügyben.

Végre egy hangulatos kortárs magyar irodalmi téma! Meg is indult azonnal a pletyka, a találgatás, Kukorelly Facebook-falára özönlöttek az aggódó üzenetek, és végre a magyar sajtó is fogást talált a kortárs magyar irodalmon: a Cink.hu egyenesen odáig ment, hogy az alkalomból létrehozta a Kortárs Magyar Irodalom címkét, ami egyébként a büdös életben eszébe nem jutott volna.

Senki sem tudta, pontosan mi történt, de a pletykák, találgatások eloszlatására a Tokaji írótábor Kuratóriumának Elnöke, Szentmártoni János tisztázó hangvételű közleményben tisztázta a történteket. Már a címe is zseniális:

A sajtó szokásos túlkapásai ellen

2014. augusztus 13-án késő este, a Tokaji Írótábor hivatalos programjai után, már a kötetlen beszélgetés és borozgatás során Csender Levente énekelni kezdett. Kukorelly Endre költő, kurátortársam rászólt, hogy hamisan énekel. Csender az érzelmi túlfűtöttség pillanatában odalépett Kukorellyhez, és ököllel arcul ütötte. Levente ezután a szállásra távozott, Endréhez mentőt hívtunk, amely a nyíregyházi kórházba szállította kivizsgálásra és ápolásra. Endre korán reggel érthető módon elhagyta a tábort, sms-ben arra kért, hogy az aznapi blogját, amit ő írt volna a Literára, adjam ki másnak, de erről az incidensről ne írjunk. A sajtó, természeténél fogva, mégis felkapta a hírt, amit azóta már többféleképpen el is ferdített. Jómagam és Sáray László titkár úr azonnali távozásra szólítottuk fel Csendert, aki őszintén bánta tettét, vallomását jegyzőkönyveztük. Mivel Kukorelly nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a rendőrség automatikusan megkezdte az ügy kivizsgálását, amely tudomásom szerint jelenleg a vége felé tart. Semmiféle előzmény, személyes ellentét vagy egyéb más ok nem játszott szerepet az incidensben. Kukorelly azóta elfogadta Csender bocsánatkérését, amelynek kapcsán Levente közleményt tett közzé (lsd. alább). Az esetről előreláthatólag nem kívánok további nyilatkozatokat tenni.

2014. augusztus 15.
Szentmártoni János
a Tokaji Írótábor Kuratóriumának elnöke

Szentmártoni precíz, szikár, mégis olvasmányos beszámolója alapján sikerült rekonstruálnunk a tokaji eseményeket, úgyhogy fogadják szeretettel túlkapásoktól mentes , a száraz tényeket bemutató képregénynovellánkat.

Akkor még senki sem sejthette: "Kötetlen beszélgetés és borozgatás során"

1af

 

Gyűlnek a viharfelhők: "Csender Levente énekelni kezdett"

2af

 

"Kukorelly Endre költő, kurátortársam rászólt, hogy hamisan énekel"

3af

 

"Csender az érzelmi túlfűtöttség pillanatában odalépett Kukorellyhez, és ököllel arcul ütötte"

4af

 "Levente ezután a szállására távozott"

5af

"Endréhez mentőt hívtunk"

6af

 

"Endre korán reggel érthető módon elhagyta a tábort"

7af

 

"Sms-ben arra kért, hogy az aznapi blogját, amit ő írt volna a Literára, adjam ki másnak, de erről az incidensről ne írjunk"

8af

 

"Kukorelly azóta elfogadta Csender bocsánatkérését"

9af

Csender Levente szerepében Herczeg Márk, Kukorellyt Haszán Zoltán alakítja. Fotó: Botos Tamás.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt