A szarkák nem is szeretik a csillogó tárgyakat

meghökkentő tudomány
2014 augusztus 18., 14:31
comments 16

A szarkák nem tolvajok! Ha szarkák beszélni tudnának, akkor ezt valószínűleg már tudtuk volna. Sajnos a szarkák nem tudnak beszélni ezért 2014-ig kellett várni, hogy az Exeter Univeristy kutatói elmondják nekünk, az európai folklór kedvenc kleptomániás madarai nemcsak hogy nem lopnak,

egyenesen rettegnek

a csillogó tárgyaktól.

A kutatók nagyon egyszerű kísérletet végeztek a madarakkal: egy asztalra kitettek egy kupac csillogó tárgyat (csavarok, alufólia) és a mellé még egy kupacot ugyanazokból az ebben az esetben mattra fújt tárgyakból. Mindkét kupac mögé mogyorókat tettek, hogy ösztönözzék a madarakat kupacok megközelítésére.

A 64 kísérletből a madarak mindössze kétszer vettek föl csillogó tárgyakat és azokat rögtön el is dobták. Ezen kívül pedig a szarkák ritkábban táplálkoztak amikor csillogó tárgyakkal voltak körülvéve, valószínűleg azért mert a csillogást veszélyforrásnak tartották és ezert megállás nélkül figyeltek rá, nehogy történjen valami. (Via BBC. A cikket Monty fordította.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.