Bejártam Rogán lakóparkját

POLITIKA
2014 augusztus 18., 11:58
comments 229

"Vásároltunk egy lakást a feleségemmel együtt 5 éve egy 20 éve épült, 32 lakásos budai társasházban, majd amikor megszületett Áron fiunk, kibővítettük azt" - Rogán Antal.

"Ez a város legmenőbb lakóparkja." Ezt már nem Rogán Antal, de még csak nem is volt helyettese, a szintén Pasa parki lakos Puskás András mondja, hanem az ingatlanügynök. Jó, ő érdekeltként dicséri a helyet, úgy tudja, hogy egy Oklahoma City-i amerikai üzletembernek keresek lakást, akinek nem tétel az a havi 2870 euró (kb. 900 ezer forint), amiért a kiszemelt, 148 négyzetméteres lakást bérbe adják. Nem, a négyzetméterenként 550 forintos közös költség sem jelentene gondot. A ház amúgy nem húsz, hanem 14 éve épült, és 2001 óta lakják.

Rogán lakása az egyik legforróbb sztori volt a 2014-es választási kampányban. Bár én is rengeteget írtam róla, a 24 órás portaszolgálattal őrzött házba eddig nem sikerült bejutnom. Ezért is kaptam az alkalmon, hogy most bérlőt keresnek egy kiadó lakásba.

A Pasa Park kicsit másképp néz ki, mint ahogy az ember egy társasházat elképzel, mutatom:

photo_camera Balra egy budai társasház, jobbra pedig az, amit Rogán Antal budai társasháznak nevez.

Képzeletbeli megbízómnak kisebb problémát jelent, hogy a tetőkert nem közös - ebből 127,38 vagy 131,62 négyzetméter (a ház alapító okiratában és a szerződésben más-más méret szerepel) például Puskás András, a volt belvárosi alpolgármester és neje tulajdonában van, 94,64 pedig Rogán Antaléban. Így azt sajnos megnézni se tudtam. De jártam a 18 méteres, feszített víztükörmedencés uszodában, ahol finn- és infraszauna is van, keddtől péntekig pedig úszómester is, aki úszni is tanítja a házban lakó gyerekeket.

photo_camera 18 méteres, feszített víztükrű medence. A túlparton az ajtók a finn szaunához vezetnek, de van infraszauna is, azt most építették.

A gyerekeknek - Rogánéknak két, Puskáséknak három kisgyerekük van - külön játszószobájuk is van, egyből a konditerem mellett.

photo_camera Játszószoba a házban lakó gyerekeknek.

Ez utóbbinak csak az előterét sikerült lefotóznom, bent egy lakó edzett, őt pedig semmi esetre se fotóznám le. Van két futópad, és még vagy egy tucatnyi gép – a ház megvásárolta egy felszámolt konditerem teljes felszerelését.

photo_camera A konditerem előterébe is jutottak még gépek.

A 148 négyzetméteres, három hálószobás, három fürdőszobás, amerikai konyhás, erkélyes lakáshoz kétbeállós garázs is tartozik - ahogy Rogán, Puskás és Varga Mihály pénzügyminiszter lakásához is. A meghirdetett lakás parkolóját most éppen egy lakó bérli, azért áll benne egy fehér Q3-as Audi.

rogan_antal_audi_q3_2

A garázshoz jár még egy 15 négyzetméteres tároló is, a házban lakó politikusoknak is van ilyenjük.

Ebben a házban van Rogán Antal száz százalékos tulajdonában egy 184,53 négyzetméteres, nappali+ étkezős, három hálószobás, három fürdőszobás, télikertes lakása, amihez 94,64 négyzetméter tetőkert is tartozik. A tetőkert után a közös költség harmadát kell fizetni, így csak Rogán lakása után havi ~120 ezer közös költséget fizetnek. De még nejének is van egy, Puskás András nejével közös 140,81 négyzetméteres lakása, amiből 48 százalék, 67,5 négyzetméter az övé, amit összenyitottak Rogán lakásával. Ez még havi ~37 ezer forint közös költséget jelent.

photo_camera Döbbenetes mennyiségű növényzet van a Pasa Park kertjében.

A tulajdoni lapon szereplő bejegyzések alapján Rogán lakására 111 ezer eurós, Rogán-Gaál Cecília lakásrészére 30 millió forintos hitel van bejegyezve. A másfél lakás + a tetőkert együtt körülbelül 150 millió forintba kerülhetett. Rogán parlamenti vagyonnyilatkozatában 59,2 millió forintos hiteltartozásról írt. A lakást 2009-ben vette, akkor még csak havi nettó 432 ezer forintot keresett - a következő évben már havi nettó 800-at, most meg már nettó egymillió fölött van a fizetése.

photo_camera A ház 2000-ben épült, 2001 óta lakják. A lakásokban központi klíma van, az ajtók még rendes fából, nem műanyagból készültek. Minden hálószobához külön fürdőszoba jár. A tetőkert magántulajdonban van, Rogánnak és Puskásnak jutott belőle.

Rogán alpolgármestere, Puskás András a tulajdoni lap alapján szintén hitelből vette meg 121 millió forintos, 141 négyzetméteres lakását, 103 millió forintot kell törlesztenie az MKB Banknak. Saját bevallása szerint havi 450 ezer forintot törleszt 890 ezres fizetéséből - ez még a 35 éves futamidőre felvett, támogatott lakásépítési hiteleknél is kedvezőbb konstrukciónak tűnik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.