Nagyon szép lesz a tüzijáték, csak a vihar el ne mossa!

politika
2014 augusztus 19., 09:24
comments 34

Egy gyulai családi vállalkozás, az 1993 óta tűzijátékokkal foglalkozó Leskovics Pirotechnika rendezheti az idei budapesti tűzijátékot. Az augusztus 20-i ünnepségeket szervező Hungarofest június 25-én írta ki gyorsított tárgyalásos pályázatát a tűzijátékra.

Bár a pályázati anyagot három cég is kikérte, végül csak Leskovicsék jelentkeztek érvényes tenderrel. A Hungarofest a pályázat eredményét már nem közölte a Közbeszerzési Értesítőben és a megkeresésemre se válaszolt, de a Napi Gazdasággal azt közölték, hogy pont bruttó 150 millió forintba kerül majd - a kiírás szerint pont ennyi állt rendelkezésre a tűzijátékra.

A Leskovics Pirotechnika amúgy igazi tűzíjáték-nagyhatalom, idén a budapesti központi ünnepség mellett Abonytól Végegyházáig még 29 városban rendezik ők a tűzijátékot. Leskovicsné, a cég egyik ügyvezetője 2007-ben azt mondta, a vidéki városokban legfeljebb 2-3 milliót szánnak tűzijátékra.

Akárhogy is, idén rekordéve lehet a cégnek, aminek az Optenben elérhető beszámolói szerint az elmúlt öt évből 2013 volt a legjobb, akkor egész éves nettó árbevételük 94,5 millió forint volt, de adózott eredményük már csak 484 ezer forint.

Most pedig következzen egy hatalmas

SPOILER!

Így fog kinézni a tűzijáték:

A tervek szerint a tűzijáték 30 perces, hét felvonásos lesz, 3,5 kilométer hosszan lövik fel a rakétákat uszályokról és a Lánchídról. A zenét a Petőfi Rádió munkatársa keveri majd, így bekerült öt kortárs előadó is, lesz Irie Maffia, PASO, Vad Fruttik, Balkan Fanatik és Hiperkarma is. (A teljes zenei program itt.)

Fellőnek:

  • Négyezer bombát.
  • Hétszáz üstököst.
  • Százötven római gyertyát.
  • Száz bombatelepet.

A két utóbbi 1500, illetve 5000 efektet tud.

A tűzijátéknak üzenete is lesz:

  • a hangos, durrogó effektekkel a viharos évszázadokra, háborúkra, harcokra emlékeznek;
  • az Európához tartozást a kék és sárga színek jelképezik;
  • amit könnyű lesz összekeverni a honfoglalást és az államalapítást szimbolizáló kék (Duna, Tisza) és arany (Szent István államalapítása) színekkel;
  • de természetesen megjelennek a trikolor piros-fehér-zöld színei is.

Itt lesznek az uszályok a Dunán:

photo_camera Via Leskovics Pirotechnika

A térképen a mentőpontok is fel vannak tüntetve. Jegyezzék meg, hogy ezek hol vannak, mert az időjárás

nem lesz kegyes.

Az előrejelzések szerint augusztus 20-án hidegfront vonul át az országon, vagyis

az ország egész területén záporok, zivatarok és viharos szél lesz.

Ráadásul pont az ünnepségek időpontjában várható az ítéletidő.

Az idei augusztus 20-i programok közül egyelőre csak a tűzijáték árát tudjuk. A többi program áráról eddig hiába érdeklődtem az illetékeseknél, egyelőre csak a Mesterek felvonulását a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendező Budavári Önkormányzat válaszolt a megkeresésemre. Ők csak a helyszín ingyenes biztosításával járultak hozzá a költségekhez.

Az eddigi legdrágább augusztus 20-át az első Orbán-kormány rendezte 2000-ben, az 765 millió forintba került. Azt a szépemlékű Országimázs Központ szervezte, aminek a vezetőjét, Tóth István Zoltánt annak idején eléggé felháborította, hogy bárki érdeklődni mert az árak iránt. Azt mondta, „karácsonykor sem szokás a nagymamánál a bejgli árát firtatni, mert azzal elrontják az ünnep hangulatát”.

Ünnepeljenek jó hangulatban!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.