Több mint 191 ezer ember halt meg a szíriai polgárháborúban

külföld
2014 augusztus 22., 10:17
comments 20

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay jelentette ezt be pénteken. A becslés az idén áprilisig elhunytakra vonatkozik, és Pillay szerint is valószínűleg alábecslése csak a tényleges áldozatok számának

A szám több mint a duplája annak, mint amekkorára az ENSZ egy évvel ezelőtt becsülte a több mint három éve tartó háború áldozatainak a számát.

A mostani adat négy, egymástól független megfigyelő szervezet és a szíriai kormány adataiból származik, amiket aztán összevetettek egymással.

"A gyilkosságokat, a pusztítást és a kínzást Szíriában lehetővé tette és bátorította is a nemzetközi bénultság."

- mondta még el Pillay, utalva arra, hogy a nagyhatalmak évek óta képtelenek bármit tenni a brutális polgárháború megfékezéséért.

photo_camera Aleppoban egy bombázás után mentenek ki egy férfit a romok közül, július végén (ZEIN AL-RIFAI / ALEPPO MEDIA CENTRE / AFP)

A legtöbb áldozatot Damaszkusz tartományába rögzítették, itt 39393 ember halt meg az ENSZ becslése szerint. Utána Aleppo következik, 31932 áldozattal.

Az ENSZ korábban mind Aszad kormányát, mind a felkelő csapatokat háborús bűnök elkövetésével vádolta meg. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.