Törvényt sértett a Pentagon azzal, ahogy kiszabadította Bowe Bergdahlt

Szövetségi törvényt sértett a Pentagon azzal, hogy öt tálibért cserébe a kongresszus tudta nélkül szabadította ki a lázadók fogságában lévő Bowe Bergdahlt – állapította meg a jelentésében az amerikai törvényhozás mellett működő számvevőszék.

A GAO (Government Accountability Office) republikánus törvényhozók megkeresésére készített jelentésében úgy foglalt állást, a védelmi minisztérium törvényt sértett azzal, hogy a fogolycsere előtt legalább 30 nappal nem értesítette erről a kongresszus illetékes bizottságait, és azzal is megszegte a törvényt, hogy ehhez költségvetési pénzeket – közel egymillió dollárt – is felhasznált nem rendeltetésszerűen.

A GAO egyik illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatala nem mérlegelte Chuck Hagel védelmi miniszter döntésének helyességét, hanem kifejezetten az eljárásbeli szabályok betartását vizsgálta.

Bowe Bergdahl őrmester öt éven át volt a tálibok fogságában, és május 31-én cserélték ki a guantánamói börtönben fogva tartott öt tálib vezetőre. Ezzel párhuzamosan a hadsereg vizsgálatot folytatott annak tisztázására is, hogy Bergdahl 2009. június 30-án milyen körülmények között esett fogságba Afganisztánban, miután felmerült a gyanú, hogy dezertált.

A vizsgálat eredményeit egyelőre nem tették közzé, de Bergdahl július közepén újra szolgálatba állt. A fogolycsere miatt bírálatok érték Barack Obama kormányzatát, sokan, különösen a republikánus törvényhozók kifogásolták, hogy a Pentagon a fogolycserével az amerikaiak elrablására bátorította a tálibokat. (MTI)