Mintha halomra szabadítanák a fenevadakat a lakosságra

2014 augusztus 27., szerda 7:23
17
Rákosi vipera. Kép: rakosivipera.hu

Szenvedélyes kiáltványban fordult a közvéleményhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya:

nyilatkozatuk szerint a médiában az elmúlt időszakban egyre többször hallani az embereket állítólag rettegésben tartó kígyókról és más hüllőkről, emiatt úgy tűnhet, mintha a lakosság állandóan veszélyes állatokkal lenne kénytelen szembenézni.

Pedig erről szó sincs, írja a szakosztály.

"A legtöbb esetben kiderült, hogy a befogott állat valamelyik hazánkban természetesen előforduló őshonos fajhoz tartozott. A történetek mégis azt sugallják, hogy jelenlétükben emberek voltak életveszélyben. Több esetben kerültek elő olyan állatok is, amelyeket (egykori) gondozóik gondatlanságból vagy szándékosan engedtek szabadon. Ezekkel kapcsolatban is olyan megjegyzések láttak napvilágot, mintha a hüllőket kedvelők halomra szabadítanák a fenevadakat a lakosságra"

- olvasható a közleményben. Elmagyarázzák azt is, hogy "a hírekben szereplő hüllőfajok (vízisikló, kockás sikló, erdei sikló, rézsikló) hazánkban szerencsére még viszonylag gyakoriak, így sok helyen az emberi közvetlen környezetében is megtalálhatóak."

Haragos sikló. Kép: KHVSZ

"Ha megfogják vagy sarokba szorítják őket, fenyegetően viselkednek, de egyikük sem tud nagyobb kárt tenni az emberben, mint egy kölyökmacska." Megemlítik azt is, hogy a Magyarországon előforduló két viperafaj közül a rákosi vipera a kihalás szélén áll, és mindössze néhány, "az átlagember számára csak nemzeti parki idegenvezetéssel megközelíthető helyen él".

Azt persze a szakosztály is elismeri, hogy vannak közöttük potenciálisan veszélyes fajok. 'De ha megismerjük őket, akkor ugyanúgy fel tudjuk mérni és kezelni tudjuk a veszélyességüket, mint ahogyan uralni tudjuk a mindennapi életünk részét képező két tonnás járműveinket."

Újszülött rákosi viperák. Kép. rakosivipera.hu

Szeptember hatodikán pedig jön a Rákosi Vipera Napja!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt