Most akkor mi történt Tony Sopranóval?

FILM
2014 augusztus 28., 19:47
comments 44

Fiktív karakterekkel kapcsolatban ritkán alakul ki akkora felhördülés, mint amit a Voxnak sikerült kavarnia szerdán, amikor megírták, hogy mi történt a nagyszerű Sopranos (magyarul Maffiózók) című sorozat főszereplőjével, Tony Sopranóval az utolsó rész után.

Innentől spolieres a cikk, továbbolvasni csak saját felelősségre!

Szóval a híres kávéházi jelenettel zárult a sorozat, még 2007-ben, egész pontosan ezzel:

És ezután egy világ találgatta, hogy mi történt pontosan, és hogy megölték-e Tonyt. A Vox cikkében a sorozatról könyvet író Martha P. Nochimson idézett fel egy régi beszélgetést a sorozat alkotójával, David Chase-sel, akitől egy beszélgetésük során megkérdezte, hogy Tony meghalt-e. Chase ingerülten válaszolt, hogy miért érdekli ez egyáltalán, mire Nochimson annyit mondott, hogy csak kíváncsi.

Chase megrázta a fejét, és annyit mondott: nem.

A szerdai cikkből hatalmas felhajtás lett, bejárta az egész netet, annyira, hogy Chase képviselői már tagadták is annak tartalmát. A közleményük szerint Chase válaszát egyszerűen félremagyarázták.

"A Vox újságírója félremagyarázta, amit David Chase mondott az interjúban. Egyszerűen annyit idézni Davidtől, hogy Tony Soprano nem halott, ez pontatlan. Az egésznek ennél sokkal tágabb kontextusa van, és pusztán ennyit mondani, ez nem igaz. Ahogy Chase számos alkalommal elmondta, az hogy Tony Soprano él vagy halott, nem a lényeg. Tovább keresni erre a választ nem vezet sehova.

A Sopranos utolsó jelenete egy spirituális kérdést vet fel, amire nincs jó vagy rossz válasz."

- szerepel még a közleményben, ami a jelek szerint azzal a szándékkal íródott, hogy a Tony sorsának kérdését a materiális "túlélte" dimenziójából visszalökjék egy misztikusabb dimenzióba.

A Vox interjúból az is kiderült, hogy a sorozat fináléját Edgar Allan Poe egy verse, az Álom az álomban ihlette, ami egy szeretett embertől történő elbúcsúzás küzdelméről szól.

Mi mást mondhatnék?

- kérdezte erről Chase.

A sorozat készítője korábban is utalt arra, hogy az egész zárását inkább egyfajta misztikus élményként kell befogadni. Idén áprilisban például azt mondta, hogy

A befejezés azt jelentette, amit éreztél, nem azt, amit gondoltál.

A maffiafőnököt alakító James Gandolfini tavaly júniusban halt meg. Sorozatbeli legjobb alakításait itt gyűjtöttük akkor össze.

(via Vox, Business Insider)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.