Ön is lát néha ilyen izéket?

TUDOMÁNY
2014 augusztus 28., 09:39
comments 152
photo_camera Forrás: Wikipédia

10 emberből 7 ismeri ezt a látványt. Ha valamilyen fényesebb dologra nézünk, észrevesszük, hogy ilyen fonálféreg-szerű dolgok úszkálnak a látóterünkben. Rájuk fókuszálni lehetetlen, követik a szem mozgását, de ha tartósan egy pontra nézünk, elúsznak valamerre.

Ha most pont nem látja őket, menjen ki a konyhába, igyon egy kávét, és nézzen rá újra a monitorra, akkor valószínűleg megjelennek.

Hipochonder tinédzserként ezek miatt voltam meggyőződve róla, hogy

férges a szemem.

De azóta tudom, hogy ezek a foltok az emberiség nagy része számára jól ismertek.

Több dolog okozhatja őket, de általában semmilyen veszélyt nem jelentenek a látásra.

A féregszerű foltok általában egyszerű fehérjék. Úgy tűnik, mintha a szemhártyán úsznának, régen ebből kiindulva meg is próbáltam lemosni őket, de sosem sikerült. Azért nem, mert nem a szemhártyán úsznak, hanem a szem belsejében, az üvegtestnek nevezett részen.

Ez egy zselészerű anyag, ami kitölti a szemünket. A szemlencsén belépve ezen megy át a fény, mire a retinához ér. Nagy része víz, de vannak benne fehérjék is, amik összeállva ilyen fonalakat alkothatnak. Ezek vetnek árnyékot a megvilágított retinára, így befolyásolva azt a képet, ami eljut az agyunkig.

Akármennyi ilyen fehérje van az üvegtestben, többnyire nem látszanak, hacsak nem jut elég fény a szembe. Ezért csak akkor jelennek meg, ha valami különösen fényes dologra nézünk, könyv fehér lapjára, képernyőre vagy az égre.

A foltok száma megnőhet, ha valamiért bevérzik a szem, és vörösvértestek jutnak az üvegtestbe, ezek azonban az egészséges szemben idővel feloldódnak és eltűnnek.

Az öregedéssel is egyre több ilyen folt jelenik meg a látótérben, de ez természetes folyamat, ugyanis az öregedéssel a szembe is egyre kevesebb folyadék jut, sűrűsödik az üvegtestet alkotó zselé. Ezért javasoltam a cikk elején is, hogy kávézzon, aki elő akarja hívni ezeket a foltokat, a kávé ugyanis vízhajtó, kivonja a vizet a szervezetből.

Ha viszont el akarja tüntetni a szeméből a foltokat, mellőzze a kávét meg az alkoholt, igyon elég vizet és fogyasszon C-vitamint.

Szélsőséges esetben azonban komoly bajokról is árulkodhat, ha sok ilyen foltot lát. A retinaszakadásnak és a retinaleválásnak is lehetnek ilyen tünetei, azok meg akár vaksághoz is vezethetnek. Ezért ha tényleg nagyon sok foltot lát, a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz. Amennyi a fenti képen van, az nem sok. Annak az ötszöröse viszont már az. (via iflscience, meg innen meg innen meg innen)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.