Ön is lát néha ilyen izéket?

Forrás: Wikipédia

10 emberből 7 ismeri ezt a látványt. Ha valamilyen fényesebb dologra nézünk, észrevesszük, hogy ilyen fonálféreg-szerű dolgok úszkálnak a látóterünkben. Rájuk fókuszálni lehetetlen, követik a szem mozgását, de ha tartósan egy pontra nézünk, elúsznak valamerre.

Ha most pont nem látja őket, menjen ki a konyhába, igyon egy kávét, és nézzen rá újra a monitorra, akkor valószínűleg megjelennek.

Hipochonder tinédzserként ezek miatt voltam meggyőződve róla, hogy

férges a szemem.

De azóta tudom, hogy ezek a foltok az emberiség nagy része számára jól ismertek.

Több dolog okozhatja őket, de általában semmilyen veszélyt nem jelentenek a látásra.

A féregszerű foltok általában egyszerű fehérjék. Úgy tűnik, mintha a szemhártyán úsznának, régen ebből kiindulva meg is próbáltam lemosni őket, de sosem sikerült. Azért nem, mert nem a szemhártyán úsznak, hanem a szem belsejében, az üvegtestnek nevezett részen.

Ez egy zselészerű anyag, ami kitölti a szemünket. A szemlencsén belépve ezen megy át a fény, mire a retinához ér. Nagy része víz, de vannak benne fehérjék is, amik összeállva ilyen fonalakat alkothatnak. Ezek vetnek árnyékot a megvilágított retinára, így befolyásolva azt a képet, ami eljut az agyunkig.

Akármennyi ilyen fehérje van az üvegtestben, többnyire nem látszanak, hacsak nem jut elég fény a szembe. Ezért csak akkor jelennek meg, ha valami különösen fényes dologra nézünk, könyv fehér lapjára, képernyőre vagy az égre.

A foltok száma megnőhet, ha valamiért bevérzik a szem, és vörösvértestek jutnak az üvegtestbe, ezek azonban az egészséges szemben idővel feloldódnak és eltűnnek.

Az öregedéssel is egyre több ilyen folt jelenik meg a látótérben, de ez természetes folyamat, ugyanis az öregedéssel a szembe is egyre kevesebb folyadék jut, sűrűsödik az üvegtestet alkotó zselé. Ezért javasoltam a cikk elején is, hogy kávézzon, aki elő akarja hívni ezeket a foltokat, a kávé ugyanis vízhajtó, kivonja a vizet a szervezetből.

Ha viszont el akarja tüntetni a szeméből a foltokat, mellőzze a kávét meg az alkoholt, igyon elég vizet és fogyasszon C-vitamint.

Szélsőséges esetben azonban komoly bajokról is árulkodhat, ha sok ilyen foltot lát. A retinaszakadásnak és a retinaleválásnak is lehetnek ilyen tünetei, azok meg akár vaksághoz is vezethetnek. Ezért ha tényleg nagyon sok foltot lát, a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz. Amennyi a fenti képen van, az nem sok. Annak az ötszöröse viszont már az. (via iflscience, meg innen meg innen meg innen)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.