Mit tettél, Béla?! Hát kellett ez nekünk???

külföld
2014 augusztus 29., 17:01
comments 72

Kijev szankciókat akar bevezetni az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen, akiknek egy része, köztük Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP) képviselő már beutazási tilalom alatt áll az országban – jelentette pénteken az APA osztrák hírügynökség egy birtokába került dokumentumra hivatkozva.

A Krím hovatartozásáról március 16-án rendeztek népszavazást, az orosz fegyverek árnyékában. Moszkva leginkább olyan külföldi megfigyelőket engedett a helyszínre, akikről sejteni lehetett, hogy az orosz álláspontot (így a szavazás törvényességét) támogatják. Az EU-ból jellemzően oroszbarát szélsőjobboldali pártalakulatok képviselőit, köztük Kovács Bélát, a Jobbik orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal is vádolt politikusát.

Az APA osztrák hírügynökség azért kutakodott az ügyben, mert a népszavazáson három osztrák politikus is köreműködött megfigyelőként: a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Johannes Hübner és Johann Gudenus, valamint a reformkonzervatív REKOS-os Ewald Stadler. Ők egyelőre nem kerültek föl a kijevi feketelistára, de Kijev dolgozik a lista bővítésén.

A büntetőintézkedések mintegy 20 európai uniós állampolgárt érinthetnek, néhányuk neve már fel is került a tilalmi listára. Az értesülés szerint beutazási tilalommal sújtották Kovács Béla mellett Fabrizio Bertotot, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország (Forza Italia) jobboldali párt politikusát, volt EP-képviselőt, Frank Creyelmant, a szélsőjobboldali Vlaams Belang belga párt tagját, valamint Hikmat Al-Sabty német politikust, a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi gyűlés baloldali képviselőjét. Az osztrák hírügynökség az ukrán titkosszolgálat (SZBU) augusztus 21-ei levelére hivatkozik, amely szerint a felsorolt politikusok a következő 3 évben nem utazhatnak be Ukrajnába. Ezek a megfigyelők kedvező értékelést adtak a Kijev által vitatott márciusi népszavazás lebonyolításáról.

A vitatott március 16-ai vitatott krími referendumon a szervezők adatai szerint a szavazók 96 százaléka támogatta a félsziget elszakadását Ukrajnától. Kijev nem ismerte el jogszerűnek a népszavazást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.