Volt, amikor Hitler szövege is csak őrültségnek tűnt

2014 augusztus 30., szombat 20:15
634

Háború Európában - ez nem egy hisztérikus gondolat

Ez a címe Anne Applebaum író véleménycikk-kiáltványának, ami pénteken jelent meg a Washington Postban, és ami a helyzet egyszerű értékelésén túl érezhetően a közvélemény felrázásának szándákával íródott.

A szerző felidézi az 1939 nyarán Lengyelországban készült képeket, amelyek boldog embereket ábrázolnak - akik nem is sejtik, hogy néhány hónappal később a világ örökre megváltozik.

"Visszanézve azt gondoljuk, milyen naivak voltak, hogy nem menekültek, vagy nem a háborúra készültek", adja meg az alaphangot a szerző, aki szerint jogos a kérdés: Ukrajnában ma a teljes háborúra kellene készülni?

Applebaum szerint ha Oroszország valóban létre akarja hozni a megszállt területeken az egyre gyakrabban Új-Oroszországnak nevezett egységet, ahhoz egy idő után az egyszerű katonai jelenlétnél több kell. Például az ukránok végleges eltűntetése ezekről a területekről. Putyin szélsőséges ideológusai közül pedig már többen nyíltan pedzegetik a népirtást. (Például Alekszandr Dugin, aki októberben Budapesten fog előadni.)

Illetve arra is szükség van, hogy mindezt lenyomják a Nyugat torkán, például azzal,

hogy egyértelműen megmutatják, ki irányítja a dolgokat Kelet-Európában.

Ehhez felidézi más híresen vad orosz politikusokat (Vlagyimir Zsirinovszkijt például), akik már azt javasolják, Putyin lengyel, vagy balti célpontok elleni atomcsapással mutassa meg, ki a főnök. Minderről egyelőre tényleg csak a legőrültebbek beszélnek, miközben az is igaz, orosz hadsereg végzett már olyan hadgyakorlatot, ami Varsó elleni nukleáris támadásról szólt.

Ez persze egyelőre Applebaum szerint is őrültségnek hangzik. (Azt pedig nem is teszi hozzá, hogy a Baltikumban elég sok orosz él, ami miatt eleve még kevésbé elképzelhető, hogy éppen ott indítanának nukleáris támadást.) De 1933-ban a Mein Kampf is őrületségnek hangzott, akárcsak Sztálin elképzelései a teljes társadalmi osztályokkal való leszámolásról.

Aztán mégis megvalósultak.

És nem azért, mert ők őrültek voltak, hanem mert követték saját logikájukat, és nem volt, aki megállítsa őket, írja Applebaum.

Applebaum egyébként, amellett, hogy a téma elismert szakértője, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter felesége. Vagyis egy másik szempontból is jól ismeri, hogyan látják a témát az európai toppolitikusok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt