Neonácik ellen tüntetőkkel csapott össze a svéd rendőrség

FREDRIK PERSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Egy neonáci párt hatóságilag engedélyezett felvonulása ellen tiltakozó tömeggel csapott össze szombaton Stockholmban a rendőrség.

A szélsőséges Svédek Pártjának 150 tagja az önkormányzati választási kampányban rendezett felvonulást. Több mint tízezer ember tüntetett ellenük, akik közül sokan megpróbálták megközelíteni a neonáci párt tagjait. A kutyás és lovas rendőrök próbálták távol tartani a tömeget, de többen petárdákat és üvegeket hajítottak feléjük.

FREDRIK PERSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Az összecsapásban három rendőrtiszt könnyebben megsérült. Arról nincs hír, hogy a neonácik megmozdulása ellen tüntetők között vannak-e sebesültek. Néhány embert előállítottak rendbontásért.

A Svédek Pártja lezárná Svédország határait a bevándorlók előtt, és csak olyanoknak adna svéd állampolgárságot, akik "a Nyugat genetikai és kulturális örökségét hordozzák".

Felvonulásaik általában heves tiltakozást váltanak ki. Néhány nappal ezelőtt a közép-svédországi Norrköpingben rendezett nagygyűlésük kezdetén a Schindler listáka zenéjének dallamát játszotta a városháza óratornyának 80 harangja. Egy héttel ezelőtt Malmöben csaptak össze a rendőrök a párt egyik rendezvénye ellen tiltakozókkal. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.