Offenzívát kezdett az IS ellen az iraki hadsereg

külföld
2014 augusztus 31., 05:56
comments 21

Északról és délről is szárazföldi offenzívát indított az iraki hadsereg és a szövetséges síita milíciák a Bagdadtól 160 kilométerre északra fekvő Amerli felszabadítására. A síiták lakta várost két hónapja ostromolják az IS (korábban ISIS) fanatikus szunnita fegyveresei.

Az IS hitetlennek tartja, ezért írtja a siítákat, vagyis a város felszabadítása tömeggyilkosságot előzhet meg.

Az iraki kormány kérésére amerikai, ausztrál, francia és brit gépek segélycsomagokat dobtak le az ostromlott városban. Az amerikaiak emellett légicsapásokat is mértek az IS-re, de nem itt, hanem a moszuli gát környékén, amit két hete, az amerikai légierő támogatásával foglaltak vissza kurd csapatok az iszlamistáktól. Most a légicsapásokkal az IS egységeinek visszaszivárgását próbálják megakadályozni.

Ez egyébként jól mutatja, mi jelenti a legnagyobb nehézséget az IS elleni háborúban:

  • Irak mezopotámiai részén kimondottan jó az úthálózat, vagyis az IS egységei nagyon gyorsan mozoghatnak.
  • Az IS-nek nem feltétlenül célja a területek megtartása, és van is hova visszavonulnia.
  • Az ellenfeleik viszont területvédelemre kényszerülnek, vagyis nekik széles frontot kell fenntartani a gyorsan mozgó IS-szel szemben.
  • Ez viszont elvékonyítja a vonalaikat, amiket jó csoportosítással az IS mozgékony alakulatai könnyen áttörhetnek.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.