Jövőre jöhet az ingyenes orvosi marihuána a szegényeknek egy kaliforniai városban

Egészségügy
2014 szeptember 03., 18:09
comments 19

Jövő augusztustól a Kalifornia-állambeli Berkeley kiskeresetű lakói ingyen juthatnak majd minőségi orvosi marihuánához, ha egyik olyan betegségben szenvednek, amire abban az államban jár az orvosi receptre kapható fű.

Bár az ingyenfű ötlete sokak felháborodását váltotta ki, itt inkább arról van szó, hogy egy alternatív fájdalomcsökkentő szer terjedését szeretnék elősegíteni a szegényebb rétegek között is.

Egy uncia fű ugyanis akár 400 dollár is lehet, ami nem kevés pénz. A New York Timesnak egy 56 éves szakács panaszkodott, aki álmatlansága ellen használná a marihuánát, hogy egyszerűen képtelen így megfizetni.

Berkeley városi tanácsa nemrég megszavazta, hogy abban a három orvosi rendelőben, ahol írnak fel füvet is, készleteik 2-2 százalékát a szegényebb betegeknek adományozhatják. A szegénységi küszöb 32 ezer dolláros évi fizetésnél, egy négyfős család esetében pedig 46 ezer dolláros bérnél lett belőve. Kaptak azért jogosabbnak tűnő kritikát is, például azzal is érveltek, hogy ebből a pénzből inkább továbbképzéseket kéne indítani vagy pedig házakat építeni.

Erre viszont az a válasz, hogy Kalifornia államban a marihuána a törvények szerint gyógyszernek számít, viszont mivel szövetségi szinten ezt nem fogadták még el, a biztosítók nem fedezik a költségeket. Ez vezetett odáig, hogy azok, akiknek segíthetne, nem tudják megfizetni. A város polgármestere, Tom Bates is arról beszélt, hogy hallani történeteket olyan rákban elhunyt emberekről, akiknek nincs pénze, hogy enyhítést szerezzenek maguknak.

És vannak ugyan aggodalmak, például hogy nem lesznek-e majd olyanok, akik az ingyen kapott füvet majd az utcán kezdik el árusítani, viszont sok orvosi rendelő már eddig is ingyen adományozták el a felírható gyógyszerek egy kis részét, most csak ez a program lesz kiterjesztve még egy szerre. (Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.