Oroszország legkomolyabb befektetője egyben az USA komoly szövetségese is

külföld
2014 szeptember 03., 14:21

Nem Kína az egyetlen ország, amelyik komoly összegekkel támogatja az amúgy éppen nem jól álló orosz gazdaságot. Az Egyesült Arab Emirátusok is meglehetősen szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Putyin kormányával. Ami azért is pikáns, mert közben az Egyesült Államok komoly szövetségesei is. A sokszereplős helyzetet a Quartz foglalta össze.

A leglátványosabb gazdasági szál az állami támogatású, Putyin által alapított Orosz Közvetlen Befektetési Alapba (RDIF) befolyó külföldi pénzekben látható. Itt mintegy tízmilliárd dollárnyi külföldi tőke áramlik be az orosz gazdaságba, és vannak ugyan nyugati hátterű befektetők is, a pénz nagy része Abu-Dzabiból érkezik, és Katar szerepel a második helyen.

photo_camera Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan koronaherceg és Putyin 2012-ben, Moszkvában. (MAXIM SHIPENKOV / POOL / AFP)

A Bloomberg információi szerint Oroszországban most azon dolgoznak, hogy az RDIF-et elrejtsék a szankciók elől, a tervek szerint az állam helyett a jegybank felügyelete alá fogják helyezni a befektetési pénzeket. Az oroszok szerint amúgy ezt már évek óta tervezik meglépni.

Közben az Egyesült Államokban a republikánusok olyan szankción is dolgoznak, ami megtiltaná az amerikai tanácsadóknak, hogy részt vegyenek az RDIF munkájában, az amerikai cégeknek pedig, hogy üzleteljenek az orosz befektetési alappal. A várakozásaik szerint mindkét lépésnek komoly hatása lenne a befektetések megtérülésének mértékére, és ezzel tovább gyengíthetnék az orosz gazdaságot. Viszont egy ekkora visszaesés még biztos nem fogja eltántorítani a hatalmas olajtartalékkal rendelkező emirátusokat.

Az alapban szereplő befektetések amúgy a Krím megszállása előtt történtek, és Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan koronaherceg és Putyin egyre szorosabb kapcsolatának eredményei. A két ország megállapodott már adókedvezményekről és nukleáris együttműködésről is.

Az emirátusokból érkező mértékét összesen 18 milliárd dollár lehet, legalábbis az ország pénzügyminisztere szerint.

Viszont a Krím elfoglalása óta a gazdasági szálak csak erősödtek, többször járt emirátusokból érkező delegáció Moszkvából befektetési lehetőségekről tárgyalni.

A kapcsolat persze az emirátusoknak is kedvez, a jó idő és az adómentes vásárlás lehetősége miatt sok orosz érkezik Dubajba, ahol a legjobban költő turistákként ismerik őket.

A kérdés így az lesz, hogy az Egyesült Államok régi szövetségének számító Egyesült Arab Emirátusok körül lesz-e elengedő politikai nyomás ahhoz, hogy mégis változtassanak befektetési politikájukon. Az biztos jele az érdeklődésnek, hogy bár az ország nem tagja a NATO-nak, egy képviselőjük részt fog venni a csütörtöki NATO-csúcson Walesben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.