90 ezer euró kárpótlást kap egy terrorizmussal vádolt tunéziai férfi

28 millió forintnak megfelelő összeg megfizetésére ítélte Belgiumot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért kiadta az Egyesült Államoknak, ahol a tunéziai Nizar Trabelsi terrorizmus vádja miatt tényleges életfogytiglant kaphat. (Strasbourg egy tavalyi döntésével kimondta, hogy embertelen a tényleges életfogytiglan, és ez egyébként Magyarországra is vonatkozik.)

Az ítélet szerint Belgium megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény, az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmára vonatkozó 3. cikkét és a 34. cikket, ezért most köteles 60 ezer eurót nem vagyoni kárért és 30 ezer eurót a költségekért fizetni.

Nizar Trabelsi 2004-ben (Fotó: AFP)

A volt profi focistát, aki a német bajnokságban is játszott, 2001-ben tartóztatták le Brüsszelben azzal a váddal, hogy fel akarta robbantani a párizsi amerikai követséget. 2003-ban Belgiumban 10 évet kapott többek között illegális fegyvertartásért, és azért, mert egy milícia tagja volt. Az állítólagos al-Kaida-tagot tavaly ősszel kiadták az Egyesült Államoknak. Még nem ítélték el, de tényleges életfogytiglant kaphat. (Human Rights Europe)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.