90 ezer euró kárpótlást kap egy terrorizmussal vádolt tunéziai férfi

Terrorizmus
2014 szeptember 04., 14:20
comments 10

28 millió forintnak megfelelő összeg megfizetésére ítélte Belgiumot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért kiadta az Egyesült Államoknak, ahol a tunéziai Nizar Trabelsi terrorizmus vádja miatt tényleges életfogytiglant kaphat. (Strasbourg egy tavalyi döntésével kimondta, hogy embertelen a tényleges életfogytiglan, és ez egyébként Magyarországra is vonatkozik.)

Az ítélet szerint Belgium megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény, az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmára vonatkozó 3. cikkét és a 34. cikket, ezért most köteles 60 ezer eurót nem vagyoni kárért és 30 ezer eurót a költségekért fizetni.

photo_camera Nizar Trabelsi 2004-ben (Fotó: AFP)

A volt profi focistát, aki a német bajnokságban is játszott, 2001-ben tartóztatták le Brüsszelben azzal a váddal, hogy fel akarta robbantani a párizsi amerikai követséget. 2003-ban Belgiumban 10 évet kapott többek között illegális fegyvertartásért, és azért, mert egy milícia tagja volt. Az állítólagos al-Kaida-tagot tavaly ősszel kiadták az Egyesült Államoknak. Még nem ítélték el, de tényleges életfogytiglant kaphat. (Human Rights Europe)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.