Emlékeznek, mikor a KELLO-s dolgozók azt mondták, hogy el fognak keveredni a tankönyvek? Hát elkeveredtek

POLITIKA
2014 szeptember 04., 11:19
comments 80

"A KLIK ma kért két táblázatot, amelyben részletezni kell, hogy mely diákok nem kaptak egyáltalán tankönyvcsomagot, és hogy a könyvtár mit nem kapott. Arra nem kíváncsiak, hogy hány csomag problémás. Mivel nálunk mindenki kapott valamilyen csomagot, alighanem 100 százalékos iskola vagyunk, miközben a csomagok kb. 20 százaléka hibás volt."

Ezt mondták az iskolakezdésről egy vidéki suliban.

Az egyik jellemző probléma pont az államosított Nemzedékek Tudása (korábban Nemzeti) Tankönykiadó könyveivel van. Úgy tudjuk, hogy tőlük több suliba sem érkeztek meg a kért tankönyvek. Előfordult, hogy "ingyenes" példányoknak, tehát amit a rászoruló gyerekek kapnak "kölcsönbe" az iskolai könyvtártól egy korábbi, a forgalomból már kivont kiadásból küldtek. Egyes iskolákban és évfolyamokon az ingyenes könyvek fele problémás lehet.

Van, ahol a tanári példányokkal van gond, azok nem érkeztek meg még mindig hiánytalanul, ami így a tanítás megkezdése után 3 nappal már okoz néha problémát.

"A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (előzőleg Nemzeti Tankönyvkiadó) határidőre maradéktalanul eleget tett a megrendeléseknek, és leszállította a kijelölt raktárakba a szükséges mennyiségben a tankönyveket, közöttük a tanári példányokat is. Természetesen az intézmények felénk is jeleznek innen-onnan kisebb problémákat, mi pedig igyekszünk — a jó munkakapcsolat keretében — közreműködni a gondok orvoslásában, segíteni a KELLO munkatársainak."

Az NTK-nál tehát azt mondták, hogy ők minden könyvet, és a megfelelő könyveket szállították le, azt pedig nem tudták megmondani, hogy pontosan hány helyen van gond a kiadványaikkal, és hogy miért érkezett egyes könyvekből régebbi kiadás.

Hasonló problémákról számoltak be pedagógusok a hvg-nek is, ott főleg a másik államosított tankönyv cégre, az Apácai kiadóra panaszkodnak a tanárok.

"Szinte egyetlen osztály sem rendelkezik minden tankönyvével. Pontosítok: szinte egyetlen tanulónak sem teljes a tankönyvcsomagja. Leginkább a nyelvkönyvek hiányoznak."

Ezen a videón meg is nézhetik, milyen volt, amikor megérkeztek a könyvek a suliba, és kiderült, hogy kavarodás van.

A pótrendeléseket a héten kell összegyűjteni, azokat októberig teljesítik. Ez mondjuk megmagyarázza, hogy miért kerestek októberig embereket a KELLO raktárába. Több ott dolgozó diák korábban arról beszélt, hogy nagy a kavarodás, és emiatt naponta több tucat tankönyv csomag összeállítását rontják el.

A köznevelési államtitkárság közleménye szerint egyébként

"a nyugodt és sikeres tanévkezdést egyedül a baloldali hisztériakeltés veszélyezteti."

Sőt, Czunyiné államtitkár azt is mondta az MTI szerint, hogy

"a tankönyvellátás megvalósulása nyugodt ütemben zajlott."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.