A magyar piac miatt is minősítette le az Erste bankcsoportot a Moody's

gazdaság
2014 szeptember 05., 17:54
comments 7

A hitelminősítő értékelésében elsősorban a pénzintézet közép-európai piacain, köztük Magyarországon érvényesülő hitelkockázatokkal indokolták a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztrák bankcsoport hosszú futamidejű, előresorolt, fedezet nélküli adósságának besorolását, valamint betéti osztályzatát az eddigi Baa1-ről egy fokozattal Baa2-re rontotta; a Prime-2 rövid távú besorolásokat megerősítette.

A Moody's lejjebb vitte az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) osztályzatát is, baa3-ról ba1-re. Ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy az Erste közép- és kelet-európai érdekeltségeinek átlagosan 14,1 százalékos nem teljesítő kinnlevőséghányada tartós eszközminőség-problémákat jelez ebben a térségben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.