A magyar piac miatt is minősítette le az Erste bankcsoportot a Moody's

A hitelminősítő értékelésében elsősorban a pénzintézet közép-európai piacain, köztük Magyarországon érvényesülő hitelkockázatokkal indokolták a lépést. 

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztrák bankcsoport hosszú futamidejű, előresorolt, fedezet nélküli adósságának besorolását, valamint betéti osztályzatát az eddigi Baa1-ről egy fokozattal Baa2-re rontotta; a Prime-2 rövid távú besorolásokat megerősítette.

A Moody's lejjebb vitte az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) osztályzatát is, baa3-ról ba1-re. Ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy az Erste közép- és kelet-európai érdekeltségeinek átlagosan 14,1 százalékos nem teljesítő kinnlevőséghányada tartós eszközminőség-problémákat jelez ebben a térségben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.