Az atomenergia ellen tiltakozó magyarokat ítéltek el

Mélyzöld
2014 szeptember 05., 06:17
comments 31

Mindez Franciaországban történt, de nem kell izgulni, a srácok megúszták két hónap felfüggesztettel. Colmar büntetőbírósága a húsz országból származó 55, -köztük három magyar- Greenpeace-aktivistára, azért mért ilyen komoly ejnye-bejnyét, mert behatoltak Franciaország legrégebbi atomerőművébe, a fessenheimibe.

A környezetvédők március 18-án reggel 6 óra előtt kamionnal érkeztek az elzászi létesítményhez, és létrák segítségével másztak át a területet körülvevő kerítésen. Többségüket azonnal őrizetbe vették, néhányan viszont Stop risking Europe (Elég Európa veszélyeztetéséből) feliratot feszítettek ki az egyik reaktor kupolájára. Őket helikopteren közelítette meg a rendőrség. Délután, az akció végén, mind az 55 résztvevőt előállították.

A per kezdete előtt néhány elzászi környezetvédő a bíróság előtt tüntetett "A Greenpeace-aktivisták korunk hősei" feliratot emelve a magasba.

"Bizonyos törvényeknek nem kellene létezniük. Például annak, amelyik megtiltja a behatolást egy erőműbe azért, hogy riasszuk honfitársainkat. Időnként muszáj olyat tenni, amit én csinálok. Legitim, még akkor is ha illegális" - mondta a bíróság előtt az egyik francia aktivista, a Rouenban élő 41 éves Eddy Varin.

Azért meredek lenne, ha bárki szabadon futkározhatna erőművek területén tiltakozási céllal. Még a végén megnyom egy gombot véletlenül.

(MTI)/nyitókép - Greenpeace France Twitter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.