https://444.hu/assets/dk-tábla.jpg

A baloldal ma két Ferit vitt be Orbán szeme alá

POLITIKA
2014 szeptember 06., 18:36
comments 159
  • Vigyázz Viktor és Pista: jön a Feri meg a Feri!
  • Gyurcsány Ferenc kiállt az Egyetem térre, és beleüvöltötte az éterbe a demokráciát.
  • Falus Ferenc pedig végre százak előtt beszélt arról, hogy fákat fog ültetni.
  • (Uj Péter szakértői értékelése a beszédekről.)

Az ellenállás melankóliájával indult az ellenállás napja. A Demokratikus Koalíció önkormányzati kampányindítónak szánt tüntetése az Egyetem téren szinte pont ugyanolyan volt, mint az, amit ugyanitt, az EP-kampány alatt tartottak áprilisban. Most is közel ezren voltak, megint majdnem esett, és ismét vörös fejjel üvöltött híveinek a volt miniszterelnök. (Érdemes az akkori riportot újraolvasni, sokkal jobb volt, mint amilyen ez lesz.)

De volt egy nagy különbség is: most más pártok emberei is eljöttek, a tömegben az MSZP-ből feltűnt Kunhalmi Ágnes és Steiner Pál is, Horváth Csaba majdnem-polgármesterjelölt pedig beszédet is mondott.

steiner pál

Az Együtt-PM-től pedig a főpolgármester-jelölt jött el, Ice Bucket Ferenc. Falus érkezéséről a többség teljesen lemaradt, annyira jelentéktelen volt a bevonulása. Nem úgy, mint Gyurcsány Ferencé.

Gréczy Zsolt az elején valamiért Besenyő Pista bácsit utánozva azt kérte a közönségtől, hogy mondogassa azt, hogy nooormális, majd Horváth Csaba felment a színpadra, és elkezdte a beszédét. Miután befejezte a beszédét, lejött a színpadról, és átadta a terepet Falus Ferencnek.

A XXI. századi Magenheim doktor

Ez volt Falus első kiállása nagyobb tömeg előtt, speciálba. Így hát, amikor megállt a mikrofon előtt, és felzúgott a taps, pont úgy kezdett, ahogy azt az őt szürke, jellegtelen figurának tartók várnák: mosolyogva széttárta a karjait, jelezve, hogy nem is érti, mi történik. Aztán bemutatkozott, mint mondta, a hivatása a segítés, a foglalkozása tüdőgyógyász. Hogy érzékeltesse, mennyire fontos neki Budapest, azt mondta: itt nőtt fel, játszott a Vasasban, és Illést meg Koncz Zsuzsát hallgatott. Mesélt az orvosi szolgálat izgalmairól is, a mentőzésről, a légzésintenzív osztályról, az ápolásról és a tisztifőorvosi „harcos” időkről is.

photo_camera Falus Ferenc

Falus az elmúlt években azon dolgozott, hogy az orbáni hatalom ne diktáljon (nem tudni, milyen sikerrel). Mint mondta, Budapest egy csodás város, de lerongyolódott a metró, lerongyolódtak az emberek. Viszont szerinte abba beletörődni, hogy szolgává tesznek, az nem jó, kóros.

„Orvos vagyok. Gyógyítani jöttem.”

A történelmi beszédben arra is kitért, hogy Orbánék új királyi várat akarnak építeni. „Egymillió ember legyen biztonságban, vagy egy költözzön fel a várba?” – tette fel a kérdést. Végül Falus kiemelte a programja lényegét: ha az önkormányzati választáson nyernek, akkor majd nem stadionok épülnek. „Fákat ültetünk, futóköröket építünk, és vigyázunk egymásra.” A beszédet egy meredek jóslattal zárta:

„Ha megtörjük a Fidesz hatalmát, még a virágok illatát is jobbnak fogjuk érezni.”

Aki egy alacsony vércukorszinttel a mikrofonra boruló, vagy mondatokat dadogva felcserélő Falusra számított, annak az Együtt-PM jelöltje most jól megmutatta, de hogy mennyire nem ő a Feristarter, az már azelőtt is világos volt, hogy berobbant a színpadra Gyurcsány Ferenc, hogy tökélyre fejlessze a saját maga által kifejlesztett magyar messianisztikus politikai beszéd műfaját.

Szeme túlragyogott minden csillagot

„Álmodtam egy világot magamnak”

– kezdte a beszédet Gyurcsány a tőle stílusban nem is annyira messze álló Pataky Attila egyik sorával. A pártelnök úgy négy-ötször hosszabb beszédet mondott, mint a főpolgármester-jelölt, és a szokásához híven végig röpködtek a kikacsintások, az idézetek és a költői képek. A volt miniszterelnök most aztán úgy ordított (egyébként a küzdelemről egy jobb világért), ahogy utoljára talán Nagy Imre háza előtt, Kádár védelmében.

gyurcsány érkezése

Gyurcsány Lázárra célozva azt mondta, nem annyit ér az ember, amennyije van, hanem amennyit küzd. Szerinte mindannyian adósai vagyunk az elmúlt 200 évnek (persze valószínűleg nem az ország eladósodottságára utalt, amit kormányfőként ő is elősegített, inkább a történelemtanár szerepében tetszelgett). Mint mondta üvöltötte, az eljövendő generációknak majd válaszolni kell tudnunk arra a kérdésre, hogy:

„Mondd papa (vagy mama)! Mit tettél, amikor szólhattál volna? Megmozdultál? Tetted a dolgod?”

Polgári, apokaliptikus demokrácia

Gyurcsány szerint ha valaki Magyarországot támadja vagy gyarmatosítja, az éppen a saját kormánya.

photo_camera Gyurcsány Ferenc Gréczy Zsoltot ugratja

„Magyarok vagyunk mi nélküled is, Viktor!”

– üvöltött olyan vörös fejjel, hogy a rajongói ekkor már arról beszélgettek a tömegben, hogy jobban vigyáznia kellene magára, hiszen nemsokára újra apa lesz. A fiataloktól azt kérte, hogy merjék megérteni az elmúlt évszázadot, és hogy minket, magyarokat, különös anyagból gyúrtak. Nem az a bűn, ha valaki a CNN-t nézi és gyorsétteremben eszik, hanem az, ha valaki ilyesmit tanít – ordította. A Fidesz hatalmával kapcsolatban – Falushoz hasonlóan – ő is jósolt, még ha a maga bibliai módján is:

„Vége lesz, és a vég után jön a végítélet!”

Ezután hosszan beszélt a nemzetállamokról, és (egy korábbi beszédét feldolgozva) hangsúlyozta, hogy a mi nemzetállamunk a ruténoké és a sokácoké is.

Gyurcsány nem akar hullát rabolni

Megint foglalkozott az orosz-ukrán háborúval, kemény szavakkal bírálva Orbánt. Hogy engedheti meg a kormány, hogy Oroszország vállalt kötelezettségei ellenére betörjön egy független országba? – tette fel a kérdést. Mint mondta, az oroszok ellen kiállni nem akaró miniszterelnök és a házelnök 30 ezüstért eladta a becsületét.

„De mi nem akarunk hullarablók lenni!”

– fakadt ki Gyurcsány, aki a miniszterelnöksége idején pont ugyanúgy állt hozzá az orosz agresszióhoz, mint most Orbán.

Végül Gyurcsány egy szavazókoszorúban eltávozott, Falus Ferenc pedig ott maradt a kordonon belül, hogy fogadja a gratulációkat (hacsak nem felejtették ott).

falus ferenc kézfogás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.