Egyre több a magyar disznó

mezőgazdaság
2014 szeptember 08., 12:10
comments 48

Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ezres volt a gyarapodás – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára egy jubileumi rendezvényen Domonyvölgyben.

Czerván György a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) megalakításának 20. évfordulóján arról beszélt, hogy idén júniusban 204 ezerrel több sertés volt Magyarországon, mint egy évvel korábban. Így az országban 3,1 millió sertés volt.

Az egész állatállomány nőtt: ebben az időszakban emelkedett a szarvasmarhák, a juhok és a baromfik száma is. A sertések és általában az állatok számának növekedése azt jelzi, hogy kedvező tendencia indult el az agráriumban a növénytermesztés és az állattenyésztés arányának javítására. A sertések számának növekedését főként a süldők, a hízók és a malacok adták. A gazdasági szervezeteknél 7 százalékos, míg az egyéni gazdaságokban 9 százalékos volt a sertésszám-emelkedés.

Az EU Bizottsága jóváhagyta az állatjóléti támogatások meghosszabbítását Magyarországnak 2018 december 31-ig, így a sertéságazatban az idén 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a korábbi évi 6 milliárd forinttal szemben.

Új támogatási formaként a koca állatjóléti támogatás engedélyezési (= notifikációs) eljárása is folyik. Az FM ezt bejelentette az EU Bizottságának. Emellett az ágazatban gazdálkodók az idén az állati hulla elszállítására és az ártalmatlanításra 3 milliárd, míg az állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére 7,5 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe. Az államtitkár szerint az előbbi támogatás jövőre 600 millió forinttal, az utóbbi pedig 1 milliárd forinttal nő, így összességében a két támogatásra 2015-ben 1,6 milliárd forinttal jut több forrás.

A kormányzati intézkedéseknek, a takarmányárak kedvező alakulásának és az ágazat fehéredésének – az áfa csökkentésének – együttes hatása okozta a magyarországi sertésállomány növekedését.

A tavalyi 1,1 százalékos GDP növekedésből az agrárium 0,9 százalékponttal részesedett – mondta Czerván, aki szerint az idei második negyedévben a GDP 3,9 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, az agrárium teljesítménye pedig 5,6 százalékkal volt magasabb ugyanebben az időszakban az előző év hasonló időszakához viszonyítva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.