Ismerkedjenek meg Zoltai Gusztávval, Lázár János új tanácsadójával

POLITIKA
2014 szeptember 09., 06:27
comments 188

Új szerepben tündököl a Mazsihisz volt ügyvezetője: a kormánynak, konkrétan Lázár János miniszterelnöki miniszternek ad tanácsokat.

Lázár mára hívta össze a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését, ami 10-kor kezdődik a Parlamentben, írja a Magyar Hírlap.  "A kormány stratégiai jelentőségűnek tartja a magyarországi zsidó közösségekkel való együttműködést, de ezt az elmúlt időszakban számos kérdés megnehezítette" - mondta korábban Lázár.

Zoltai Gusztáv kinevezése viszont a jelek szerint nem fogja javítani a kormány és a zsidó közösségek megromlott viszonyát.

„Amennyiben igaz a hír, amit hitetlenkedve és megdöbbenéssel olvastam, akkor ennek a megbízatásnak az elfogadásával Zoltai Gusztáv romba döntötte egyébként sem makulátlan életművét” - nyilatkozta a Népszabadságnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Zoltai több mint húsz évig volt a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója. Semmi sem tudta megrengetni a hatalmát, még munkásőr múltja is csak egy epizód volt. Tavasszal viszont váratlanul lemondott.

Ezt többen összefüggésbe hozták a Mazsihisz gazdasági átvilágításával. Maga Zoltai is azt mondta, hogy nem önszántából távozott, felmondólevelét a Mazsihisz akkor elnöke, Feldmájer Péter írta meg és tette elé. Heisler András, a Mazsihisz mostani elnöke is utalt erre a Népszabadságnak adott júliusi interjúban:

„Zoltai Gusztáv minden bizonnyal komplex módon értékelte a helyzetet. Döntésekor nyilván figyelembe vette életkorát, a közéleti állapotokat és – egyéb tényezők mellett – valószínűleg a gazdasági átvilágításról szóló jelentés tartalmát is.”

Zoltai ellen tavaly fogott össze három korábbi Mazsihisz-elnök – akiknek mindegyikét megpuccsolta már egyszer - írta a Szombat a volt ügyvezető megbuktatásáról szóló áprilisi cikkben. Zoltai ellenfelei kulcspozíciókat szereztek, és gazdasági átvilágítást kezdeményeztek. 

Bár a távozását a feszült magyar politikai helyzettel indokolták, valójában egy kompromisszum része lehetett. Zoltai nem kellemetlenkedik és nem akadályozza az érdemi munkát, cserébe jegelik az átvilágítás eredményét.

„Az alku tehát nagy valószínűség szerint az volt, hogy Zoltai további bajkeverés nélkül feláll a székéből, cserébe viszont szabad elvonulást kap, gyanús ügyeit nem bolygatják”

- írta a Szombat akkor.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.