Brüsszel egyelőre nem tud mit kezdeni a jobbikos orosz kém gyanújával

A Magyar Nemzet információi szerint legalábbis, mivel a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről tárgyaló bizottság számára gondot okoz, hogy nem világos, milyen nyomozati dokumentumokba nézhetnek be anélkül, hogy államtitkot sértenének. Azaz Brüsszelben egyelőre nem férnek hozzá azokhoz a papírokhoz, amik alapján el lehetne dönteni, hogy jogos-e a kémvád. A lap szerint hasonló ügyben még soha nem kérték EP-képviselő mandátumának felfüggesztését, ezért is most a döcögős munka.

Korábban Polt Péter legfőbb ügyész kérte az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Kovács mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamenttől. A vád szerint Kovács konspiratív módon találkozott orosz diplomatákkal, és szakterülete az EU-elleni hangulatkeltés volt, és egy jelenleg is aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynököt kísérő nyomozás során került a hatóságok látóterébe.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Kovács mellett az ellene felhozott vádak ellenére kitartott a Jobbik (amelyik párt szerint Magyarország biztonságát fenyegeti a NATO-tagság), harmadik helyen szerepelt a párt EP-listáján, és ismét kijutott Brüsszelbe.

Ügye jelenleg az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt van. A lengyel néppárti Tadeusz Zwiefka fog idővel jelentést tenni az ügyről, a bizottság pedig majd javaslatot készít, hogy felfüggesszék-e a mentelmi jogát. Erről pedig majd a jelentés alapján a teljes parlament fog szavazni.