Hogy mi történik, ha egy melegházasságot bemutató videót túl sokan néznek meg Egyiptomban?

külföld
2014 szeptember 10., 06:20
comments 28

Írtunk már mi is arról, hogy még áprilisban került fel egy felvétel a Youtube-ra, amin azt látni, hogy két egyiptomi férfi egy nílusi hajóút során gyűrűt cserél egymással. A felvételt elég könnyű volt melegházasságként értelmezni, ilyenre pedig még soha nem volt példa az országban.

A felvétel hónapokig a radar alatt maradt, nem nézte meg senki, viszont valahogy ráakadtak augusztus végén, és egyszercsak rengetegen kezdték el megtekinteni. Bár az eredeti videót hamar letörölték, számos változatban terjedt tovább, a jelenetet nem lehetett megállítani. Innentől kezdődtek vele a problémák, amik sokat megmutatnak az egyiptomi rendszer működéséről is.

A felvételen szereplő egyik férfi Tamar Amin, egy népszerű televíziós műsor házigazdája, aki korábban nyilvánosan szidta a homoszexuálisokat, most pedig, a videóügy kirobbanása után próbálta megmagyarázni, hogy nem azt látni, amit látni. Állítása szerint a jelenet csak egy születésnapi bulit ábrázol, és a gyűrűs dolog csak egy vicc volt. Amin szerint ráadásul van barátnője is, de az élete mégis feje tetejére állt, amióta a videó ennyire népszerű lett.

Egyiptomban a homoszexualitás papíron nem illegális. A melegek hatósági zaklatásának azonban ez nem szab gátat, erkölcstelenség és egyéb jogcímeken rendszeresek a fellépések ellenük. Amit a konzervatív iszlám társadalom nagyon helyesel is, egy 2013-as felmérés szerint például az egyiptomiak 95 százaléka gondolja azt, hogy nem szabad elfogadniuk társadalmukon belül a homoszexualitást.

A mostani videó annyira nagyot ment, hogy végül már a hatóságok is beszálltak a sztoriba. A hétvégén kilenc embert tartóztattak le, erkölcstelenségre bátorítás és illetlen anyagok publikálása miatt. Az állami ügyészi hivatal még közleményt is adott ki arról, hogy ezek a felvételek

lealacsonyítóak, szánalmasak voltak, és Isten haragját fogják kiváltani.

Hétfőn pedig közölték a hatóságok, hogy a letartóztatottak közül hét férfi ügyét kivizsgálták, és arra jutottak, hogy nem homoszexuálisok. A törvényszéki orvosi hatóság szóvivője külön meg is erősítette az egyiptomi sajtónak, hogy a vizsgálat szerint az őrizetbe vett férfiak soha nem feküdtek le férfiakkal korábban.

Egyiptomot sok kritika éri, amiért hasonló vizsgálatokat végeztet rendszeresen. Az anális vizsgálatok egészségügyi civil szervezetek szerint a kínzás egy formájára emlékeztetnek, és XIX. századi orvosi mítoszok adják a tudományos hátterét.

Az ügy amúgy ezzel még nem zárult le, ugyanis az egyik, videón szereplő férfi nem jelent meg a hatóságok kérésének ellenére sem, és az ügyészség közben két újabb szereplő ellen adott ki letartóztatási letartóztatási parancsot. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.