Norvég nagykövet: nem magyar, hanem norvég közpénzről van szó

POLITIKA
2014 szeptember 10., 06:48
comments 468

Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. A téma természetesen az volt, hogy a magyar hatóságok egyre keményebben lépnek fel a norvég civil támogatási pénzek sorsáról döntő alapítványokkal szemben.

Skarstein szerint kezdetben technikai kérdésekről volt vita a felek között, amit könnyen meg lehetett volna oldani, de a magyar fél ehelyett egyoldalúan vizsgálatot indított, amivel nem tudtak egyetérteni, hiszen nem magyar, hanem norvég közpénzről van szó. Kérték, hogy megoldásként legyen egy közösen elvégzett auditálási vizsgálat, de ebben viszont a magyar kormány nem akart részt venni.

A nagykövet szerint nincs jogi alapja a Kehi-vizsgálatnak (a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Lázár János vezette Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra), mivel a norvégoknak megvannak a saját eljárási szabályaik, és saját adófizetői pénzeikkel mindig felelősen bánnak. A mostani támogatási pénzek kezelésének pedig van egy felelős szervezete, ami dönt a támogatások kiosztásáról,

"az ő munkájukban megbízunk".

- mondta az Ökotárs munkájáról a norvég nagykövet. Mint ahogy az is kiderült, hogy az Ökotárs munkájával kapcsolatban soha nem kaptak korábban semmiféle panaszt.

Az Ökotárs volt az, amelyik minden a norvégok által támasztott követelménynek megfelelt a nagykövet szerint: nagyon magas szakmai hátteret tudtak felmutatni, pártkötődés pedig nem játszott szerepet kiválasztásuknál. Munkájukkal pedig maximálisan elégedettek: az alapítvány tartja a határidőket, jól kezelik a rájuk bízott keretet, működnek a döntési bizottságok.

Semmiféle vizsgálattal szemben amúgy nincs kifogásuk, de a mód nem tetszik nekik. Együttműködést és a közös érdekek szem előtt tartását szeretné Skarstein a most tapasztalt módszerek helyett.

Szerinte ez amúgy egy elszigetelt ügy a két ország kapcsolatában, hiszen két NATO-tagállamról van szó, közös kihívásokkal és gazdasági érdekekkel. Viszont ettől még meg kell oldani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.