A női orgazmus titka

SZEX
2014 szeptember 11., 16:27

Kutatók szerint a nők orgazmusa változatosabb, mégis a férfiak jutnak el többször a csúcsra. Vélhetően azért, mert jobban ismerik a saját testüket, és jobban kitapasztalták annak működését.

Egy internetes felmérésben hatezer amerikai válaszadó kérdeztek meg arról, számukra milyen partnerrel és mennyire élvezetes a szex, így nagyjából képet lehet kapni arról, vajon mennyire ismerik a nők a saját testüket, és mennyire ismerik a férfiak a női testet.

Kiderült, hogy az állandó partnerükkel a férfiak 85 százaléka, míg a nőknek csupán kétharmada szexel úgy, hogy képes elélvezni. A 21 és 65 év közötti válaszadók közül azt a háromezer embert (nagyjából fele-fele arányban férfiakat és nőket) vizsgálták alaposabban, akik a kérdések megválaszolását megelőző egy évben éltek nemi életet.

Egyúttal arról is képet kaptunk, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy a leszbikus kapcsolatokban több az orgazmus (75%), mint a hetero (62%) vagy biszexuális nők (58%) kapcsolataiban. Ennek egyik lehetséges magyarázata a kutatók szerint az lehet, hogy a leszbikus nők jobban ismerik a maguk és partnerük testét, mint a más kapcsolatokban élő emberek.

Ismerd meg a tested

Szerintünk a kutatás nagyon élesen rávilágít arra a problémára, ami a megfelelő szexedukáció hiányában összegezhető. A női test némileg bonyolultabb, mint a férfiaké, ami az örömszerzést illeti, mégis alig kap teret annak a hangoztatása, hogy a lányoknak milyen fontos megismerniük magukat, és hogy igenis fontos része a mindkét fél számára kielégítő szex a párkapcsolatoknak. Ezt a kijelentést csak aláhúzza, hogy nemrég kiderült, a fiatal brit nők fele nem tudja megmutatni egy orvosi ábrán, a vagina, a méh, vagy a petefészkek pontos helyét, sőt, kétharmaduk bevallotta, a "vagina" szó kimondásával is súlyos problémái vannak.

Az Apple Storeból kitiltott, nőket maszturbációra tanító mobiltelefonos alkalmazás jól példázza, hogy a női kielégülés módjait a társadalom (férfiak és nők egyaránt) milyen nagyfokú prüdériával kezeli. Jobb esetben. Rosszabb esetben még meg is kérdőjelezik a lányok, nők szexuális örömszerzéshez való jogát. A lányok önkielégítése jóformán tabu, és nagyon kevés oktatóanyag, könyv meri kimondani, azt amit Jane Fonda kendőzetlenül megfogalmazott: egy lánynak is joga van kielégülni a szeretkezés során, akkor is, ha ez később történik, mint partnere kielégülése. A szex ideális esetben nem addig tart, amíg a férfi nem ejakulál, hanem addig, amíg mindkét fél eljut az orgazmusig. Ezt érdemes lenne minden fiatalnak (fiúnak és lánynak) megtanítani. A fiúk több okból sem jó, ha csak a pornófilmekből okosodnak, de az teljesen biztos, hogy tévútra vezeti őket nemcsak a partner emberszámba vétele, de a női szexualitás kapcsán is.

Megsínyli a szex a tudatlanságot

A nők (de a férfiak) jó része még ma is döbbenetesen kevéssé ismeri saját és partnere testét. Nem meglepő, ha azt mondjuk, nyilván sokak szexuális élete alaposan meg is sínyli ezt. Egy férfi számára a visszajelzések sora az, ami segít megérteni, partnerének mi az élvezetes az ágyban, azonban ha az illető partner ezt maga sem tudja, vagy meri megmondani, esetleg elvárásként megfogalmazni, mindketten nehéz helyzetbe kerülnek. Sokan inkább lemondanak a jó szexről, és megmagyarázzák maguknak, hogy vannak ennél fontosabb dolgok is egy kapcsolatban.

Szerintünk pedig igenis fontos, hogy mindenki számára élvezetes legyen a szex, és nagy hiba lebeszélni magunkat róla.

Lányok, fiúk, hölgyek, urak, nyomás magatokat és egymást is felfedezni, megismerni.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.