Az új állami biológia tankönyv szerint "a fiúk és a lányok bizonyos szellemi képességekben különbözőek"

POLITIKA
2014 szeptember 12., 13:41
comments 741

biosz1

Tudta, hogy a matematikában a fiúk ügyesebbek? Nem? Akkor olvasson bele a 6. osztályosoknak készült állami természetismeret könyvbe, és jegyezze meg, hogy ez a helyzet! Persze a matek csak egy példa a sok közül,

"Hiszen a fiúk és lányok bizonyos testi adottságokban és szellemi képességekben különbözőek."

Vannak példák is, hogy a gyerekek nehogy úgy érezzék, hogy a könyvben mindenféle alap nélkül írnak le ostobaságokat. Így például kiderül, hogy

  • a fiúk jobbak bizonyos sportokban,
  • a lányok viszont kézügyesebbek,
  • a lányok állítólag (tényleg oda van írva a könyvben, hogy állítólag) könnyebben tanulnak olvasni,
  • a fiúk viszont (nem állítólag) matematikában ügyesebbek. 

Az is kiderül, hogy

a lányok máshogy nyilvánítják ki az érzelmeiket, mint a fiúk.

A könyv a gyerekek viselkedését elemzve azt is megállapítja, hogy

a lányok jól érzik magukat anyaszerepben, feleség szerepében, a fiúk pedig apaszerepben, a férj szerepében.

Nem vagyunk egyformák, na.

A fiúk és a lányok matematikai képességei közötti különbséggel több kutatás is foglalkozott. Meg fognak lepődni, de egyáltalán nem az jött ki, hogy a fiúk ügyesebbek matematikában. Van olyan teszt, amin jobban teljesítenek, de ennek kb. egymillió oka lehet a biológián kívül.

Az egyik például az, hogy a világon sok helyen a lányok már egész kiskoruktól azt hallgatják, hogy ők matekból gyengébbek.

És hát az egész könyvvel pont ez a probléma.

unnamed (4)

Az egyetemekre több lány (pl) kerül be, mint fiú, a gazdaságban, vagy a közéletben mégis a férfi vezetők vannak többségben. Részben pont azért, mert a lányok önbizalmát nem hogy erősíti, hanem durván gyengíti az oktatási rendszer. Aki kiskorától azt hallja, hogy neki különböző szellemi képességei vannak, és hogy hát például matekban is a fiúk ügyesebbek, abból kevésbé valószínű, hogy felsővezető lesz egy banknál. Vagy bárhol.

Valamivel egyébként jobban jár, aki nem az állami Nemzedékek Kiadó tankönyvéből, hanem az állami Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyvéből tanul 6. osztályban természetismeretet. Abban szellemi különbségekről nincs szó, csak arról, hogy a

férfiak határozottabbak, erőszakosabbak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.