Sikkasztással gyanúsítják Retkes Attilát

Sikkasztással vádolja a rendőrség Retkes Attilát, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt elnökét. A nyomozók szerint a politikus a párt pénzéből több mint négymillió forintot saját céljaira fordított - hangzott el a M1 Híradójában péntek este. Retkes 2009 és 2010 között volt az SZDSZ elnöke. 2011 óta az unitárius egyház budapesti egyházközségének presbitere.

A gyanú szerint a pénzt Retkes Attila 2010 áprilisában azzal az indokkal vette fel a pártkasszából, hogy azt az SZDSZ Operatív Testületének döntése alapján egy krízishelyzetben lévő gyermekekkel foglalkozó alapítványnak adja. A rendőrök szerint a támogatási szerződés valótlan tartalmú, az alapítvány nem létezik, a pénzzel a pártelnök sajátjaként rendelkezett.

Retkes Attila tagadja a sikkasztást és panaszt tett.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1-nek azt mondta, hogy volt pártelnök gyanúsítás ellen bejelentett panaszát az illetékes kerületi ügyészség elutasította. Retkes szabadlábon védekezik.

Fülöp Tamás, Retkes Attila ügyvédje a Híradóban közölte, a volt pártelnöknek kötelessége volt aláírni a támogatási szerződést, de pénzt nem vett át, és nem ő volt az, aki engedélyezte az összeg kifizetését.

Retkes Attila volt az SZDSZ utolsó elnöke. 2009 júliusi megválasztása után, alig egy évig töltötte be a posztot. A volt pártelnök ellen a rendőrség augusztusban indított büntetőeljárást. Az Állami Számvevőszék vezetői 2012 szeptemberében jelentették be, hogy az ellenőrzéskor gyanús kifizetéseket, valótlan beszámolókat és hamis bizonylatokat találtak a párt könyvelésében. (MTI)

Frissítés: Retkes Attila ellen 2015 márciusában megszüntették a nyomozást. A rendőrségi határozat indoklása szerint a nyomozás során nem lehetett megállapítani, hogy a szóban forgó bűncselekményt a volt pártelnök követte el.   

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.