Az egykori NFL-játékosok közel harmadánál alakulhat ki demencia vagy Alzheimer

2014 szeptember 13., szombat 5:44
34

A pénteken nyilvánosságra hozott statisztikák minden eddiginél sötétebb képet festenek arról, milyen egészségügyi állapot vár az amerikai profi fociligából kikerülő játékosokra. A most egy egykori játékosok által indított perben is benyújtott adatok szerint tízből három egykori játékosnál demencia vagy Alzheimer-kór alakul ki életük során.

Ez az arány duplája az össztársadalmi aránynak, és azt jelenti, hogy az összes visszavonult, de még élő játékos közül (19400 ilyen van), akár hatezren is szenvedhetnek majd ezekben az idegrendszeri betegségekben.

Ezen betegségek elterjedéséhez minden alapos gyanú szerint alaposan hozzájárul a rengeteg fejre mért ütés, amit egy NFL-játékosnak viselnie kell. Az utóbbi években egymást érik a perek olyan játékosoktól, akik azt állítják, hogy a liga vezetői titkolták az amerikai foci egészségügyi kockázatait előlük.

2013-ban született is egy 765 millió dolláros peren kívüli megegyezés, ebből a keretből 675 millió dollár megy azoknak a játékosoknak, akiknél valamelyik kórt diagnosztizálták. A bírók azonban kétlik, hogy ez a keret elég lesz az összes fellépő igény kielégítésére.

Az NFL vezetői az utóbbi időben próbálják úgy átszabni a játék menetét, hogy kevesebb legyen a sérülésveszély, és hogy jobban vigyázzanak a fejsérülésekkel is. Igaz ezek a változtatások főleg az agyrázkódást eredményező nagyobb ütések ellen hatnának, de hogy mi okoz hosszabb távon neurológiai problémákat, azt elég nehéz pontosan belőni. (VOX)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt