https://444.hu/assets/lentiarviz.jpg

Harmadfok a Rábán, drónt is bevet a katasztrófavédelem

katasztrófa
2014 szeptember 13., 18:20
comments 15

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán. A határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal erősítik, ezért a Graz-Szombathely vasútvonalon a védekezési munkálatok alatt szünetel a közlekedés – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombat este.

18 órakor Szentgotthárdnál 402 centiméteres vízállást mértek,

szombat reggel óta több mint két métert emelkedett a Rába vízszintje.

A folyó körmendi szakaszán jelenleg még másodfokú készültség van érvényben, de a hidrológusok számításai szerint a szombat késő esti, éjszakai órákban ott is szükségessé válik a harmadfokú készültség elrendelése. Körmendnél szombat reggel óta mintegy 30 centiméter emelkedett a vízszint, 18 órakor 406 centimétert mértek.

A gátőrök és a vízügyi igazgatóság és műszaki szakemberei – a szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban – éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek. A Gyöngyös-patak délben 421 centiméterrel tetőzött Kőszegen, azóta már 60 centiméternyit apadt a víz.

Időközben Lentiben, ahol a lendvadedesi záportározó túlfolyóján átbukó víz elöntötte a város üdülőterületét Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a BME szakértői megvizsgálták a tározó gátszerkezetét, és úgy találták, hogy

a gát nem sérült meg, stabil, és az lesz a következő időszakban is.

A százhúsz kitelepített lenti lakos vasárnapig még biztosan nem költözhet vissza lakhelyére.

Nyolc záportározót is megvizsgálták a műszaki szakemberek a környéken, mindenhol megteszik a szükséges előkészületeket, hogy az újabb esőzést is kezelni tudják. Lenti térségében a gátakon napközben 300 hivatásos és 500 önkéntes vett részt a védekezési munkálatokban. Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője arról beszélt, hogy

Zalában még negyven településen védekeznek,

és miután éjjel újabb, várhatóan 20 milliméter, egyes helyeken azt meghaladó mennyiségű csapadék várható, a Lentiben kitelepítettek a biztonságuk érdekében csak vasárnap térhetnek haza.

A rendőrség és a katasztrófavédelem mellett a lenti Le-Ko mentőegység, illetve a pénzügyőrség is bekapcsolódott a védekezési munkákba, 40 teherautó és 10 kotróberendezés áll a rendelkezésükre. Somogyból tűzoltókat vezényeltek az érintett zalai térségbe, a katasztrófavédelem munkatársainak 24 órás szolgálatot rendeltek el.

Kossa György beszámolt arról is, hogy a Murán éjszaka meg fogja haladni a vízszint a harmadfokú készültséget igénylő magasságot, ezért ott is folyamatos figyelőszolgálatot hoztak létre. A Lenti térségében várható nagyobb mennyiségű csapadék miatt a záportározóknál is szabályozzák a vízszinteket, megtisztítják a hordaléktól a zsilipek környékét.

Lenti környékén drónt is bevetett a katasztrófavédelem,

a levegőből folyamatosan felvételeket készít és információkat szolgáltat a védekezésben résztvevőknek. Ahonnan már visszahúzódott az ár, ott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival közösen elkezdték a közintézményeket és a magánházakat egyaránt érintő fertőtlenítést, mert a áradás szennyvizet is kimoshatott. (MTI)

(Az oldal tetején látható fotó Varga György felvétele, MTI-fotó.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.