Rendesen elázott Nyugat-Magyarország, de dunai árvíz nem fenyeget

katasztrófa
2014 szeptember 13., 07:47
comments 26
photo_camera Önkéntesek homokzsákokkal védik Mezőörsöt a kiáradt Cuhai-Bakony-értől. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Tonbol az árvíz Nyugat-Magyarországon, Vas és Zala megyében több határmenti településre (az osztrák és a szlovén határ mentén egyaránt) vezető alsóbbrendű utat le kellett zárni. A Vas megyei Szakonyfalut elzárta a külvilágtól a víz. Csak Ausztria és Szlovénia felől közelíthető meg Alsószölnök és Felsőszölnök is. Lezárták a Halogy és Nádasd, a Molnaszecsőd és Döröske, a Kondorfa és Csörötnek, a Rábatótfalu és az országhatár, az Orfalu és Farkasfa, a Szentgotthárd és Máriaújfalu, a Máriaújfalu és Farkasfa közötti összekötő utat, a Felsőmarácra vezető bekötő utat, valamint a Kerkáskápolna és Magyarföld közötti út két szakaszát is.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményei szerint az elmúlt napokban jelentős mennyiségű, több helyen száz millimétert is meghaladó csapadék esett a Rába-Répce vízgyűjtőjén, a Lajta területén és a Duna néhány kelet-ausztriai részvízgyűjtőjén. A Lajtán kialakult második árhullám utoléri az elsőt, így az első fokú készültség határa körüli vízszint akár a harmadfok fölé is emelkedhet a jövő hét közepén.

A Vasban intenzíven áradó Rábán az első (legenyhébb) fokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon. Árad a Répce is, a Marcal jobb parti mellékvízfolyásai közül a Torna és a Hajagos azonban reggelre már apadni kezdett.

A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy a Duna készültségi szint alatt tetőzik.

Homokzsákok a Cuhai-Bakony-érnél

Bakonybánknál péntek este tetőzött a Cuhai-Bakony-ér, azóta már csaknem másfél métert apadt. Mezőőrsnél mintegy fél méterrel csökkent a vízszint éjfél óta, Bőnynél, ahol estére várják a tetőzést, még mintegy harminc centis áradásra számítanak a szakemberek. Ezen a szakaszon pénteken homokzsákokkal kellett megerősíteni a töltéseket, mert a vízszint vészesen közel került a lakott településrészekhez. A közeli Concó patak már apad. A megye nyugati részén intenzív áradást tapasztaltak az Ikván.

A péntek éjszakai jelentős esők miatt sáros áradat öntötte el a szlovéniai Muravidék településeit, ahol pincék, utak kerültek víz alá. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a tornyiszentmiklósi magyar határátkelőtől Lendváig a mellékutakat és a települési utakat nagy sár borítja. A vízelvezető árkok megteltek, több lakóház pincéjét elöntötte a víz, az áradás fákat döntött ki.

Lendván a belvárosi utcákban is több helyen állt a víz szombaton a reggeli órákban, az utakat sokfelé vastag sár vagy kavicsos hordalék borította. A tűzoltók és a helybeliek a sáros, hordalékos utakat munkagépekkel és kézzel tisztították, szivattyúzták a vizet a pincékből. A muravidéki magyarság központjának számító városon átfolyó Lendva-patak vize megáradt, a vízfolyás a város szélén néhol az ártéren is átbukott.

Több mint száz embert evakuáltak Lentiben

A magyar oldalon, Lentiben pénteken több mint száz embert kellett kiköltöztetni a város üdülőövezetéből, a strandfürdő mellől, miután a lendvadedesi záprotározó nem bírta a lezúdult csapadékmennyiséget, és túlfolyóján keresztül kiöntött a víz. A záportározó gátja nem szakadt át, bírta a terhelést, éjszaka egy méternyit apadt a vízszintje. A kitelepített lenti lakosokat egyelőre nem engedik vissza otthonaikba. A Zala megyei rendőrkapitányság megerősítette a környéken jelenlevő rendfenntartó erőket.

Szombat délelőtt megindult a vonatközlekedés Nagykanizsa és Zalakomár között a Budapest-Gyékényes vonalon. A Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér és Rédics között várhatóan még több napig pótlóbuszok járnak – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t.

A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal Zalaszentjakab és Nagyrécse szakaszán 10 órára eltávolították a megdőlt fát és helyreállították a felsővezeték-rendszert, így az utasoknak már nem kell átszállniuk pótlóbuszokra. Ugyanezen vonal Murakeresztúr-Őrtilos közötti részén a vasúttársaság szakemberei még dolgoznak a fák eltávolításán és a felsővezetéki zárlat megszüntetésén. Dízelvontatással várhatóan még délelőtt megindulhat a közlekedés, ha az átázott talaj miatt további fák nem dőlnek a sínek felé.

A Zalaegerszeg-Rédics vonalat reggel bejárták a MÁV szakemberei, és megállapították, hogy Csömödér-Lenti szakaszon, mintegy 70 méter hosszan elmosta a pályát a belvíz. Emiatt a várhatóan több napig tartó helyreállítás befejezéséig pótlóbusz viszi az utasokat Csömödértől Rédicsig. A busz csak azokat a vasútállomásokat, megállókat érinti, amelyek megközelítését éppen nem akadályozzák közúti vízátfolyások. Zalaegerszeg és Csömödér között a délutáni vonatok már közlekedhetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.