Rezesová Szlovákiában ülné le büntetését

bűnügy
2014 szeptember 13., 06:55
comments 122

A négy halálos áldozattal járó közlekedési baleset okozóját, Eva Rezesovát csütörtökön ítélte a hazai bíróság kilenc évnyi börtönbüntetésre. Rezesova pedig kérelmezni fogja áthelyezését szlovák börtönökbe.

A hvg.hu cikke szerint ehhez két engedélyre lesz majd szüksége. Egyrészt a szlovák féltől, ez azonban borítékolhatónak tűnik, mivel a konzul személyesen követte végig a tárgyalásokat, és látszólag is jó kapcsolatokat ápol a milliárdos családdal.

Másrészt a magyar féltől. Nálunk ebben a kérdésben az Igazságügyi Minisztériumé a döntő szó. A minisztérium sajtófőnöke, Kaleta Gábor azt mondta a lapnak, hogy az átadásra csak akkor kerülhet sor, ha meggyőződtek arról, hogy ez az elítélt társadalomba való beilleszkedésének elősegítését szolgálja.

De a magyar fél indoklás nélkül meg is tagadhatja a kérelmet. Például mert az elítélt magas társadalmi státusza miatt egyszerűen attól tart, hogy nem teljesül az ítélet célja azzal, hogy valami luxusbörtönben köt ki végül. Ezt már egy nemzetközi jogász mondta el a hvg.hu-nak.

Rezesová ügyvédje, Novák Péter arra hivatkozott, hogy a nőnek két kiskorú gyermeke él Szlovákiában, és így könnyebben tudná velük tartani a kapcsolatot.

Az áldozatok családja ugyanakkor nem szeretné, ha Rezesová hazatérhetne.

,,Úgy gondoljuk, hogy az áthelyezés nem áll összhangban a másodfokú bíróság ítéletének szellemével, szándékával, céljával''

– mondta egyikük a lapnak. Az áldozatok ügyvédje, Somogyi Orsolya sem látta indokoltnak az áthelyezést, mivel Rezesová folyékonyan beszél magyarul, és a családnak sem jelenthet komoly gondot az ideutazás.

A szlovák sajtó amúgy lelkesen fogadta a csütörtöki ítéletet, szerintük ez arra bizonyíték, hogy szemben a szlovák bíróságokkal, Magyarországon még nem uralkodott el a korrupció, mert egy hasonló balesetet otthon Rezesová alighanem megúszhatott volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.