Tehénfrontra terelődött Simicska és Orbán háborúja

2014 szeptember 18., csütörtök 13:04
52

Ünnepelni gyűltek össze az emberek csütörtökön Károlyházára, hogy átadják a Lajta – Hanság Zrt. öt új fejőházát és istállóit. A birtok a Mezort Zrt.-hez tartozik, ez pedig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közös mezőgazdasági vállalkozása. Az avatóünnepségen frissen fejt tejjel koccintott a Mezort vezérigazgatójával Nagy István államtitkár (földművelésügyi minisztérium), de a tej mellé keserű szavakat kapott. Egy ellenzéki parlamenti interpellációval ért fel az avatóbeszéd néhány mondata.

Purgai Ferenc vezérigazgató arról beszélt, hogy nagyon jók a most átadott gépek és istállók, de lehet, hogy hamarosan be kell zárni az egészet, mert a kormány elveszi az EU-s pénzeket a nagybirtokoktól. A most átadott több mint 6 milliárdos beruházás 40 százaléka még EU-s pénzből készült. Purgai többek között ezt mondta:

„A mostani beruházásba még az eddigi, kiszámítható támogatási rendszer és a fejlesztésekre ösztönző pályázati környezet ismeretében vágtunk bele, de miközben mi a jövőnek építkeztünk, drasztikusan megváltoztak a külső körülmények. Az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása érthetetlen, szükségtelen és káros.”

Tavaly a Mezort Zrt. összesen 1,6 milliárd forint területalapú támogatást kapott, jövőre már egy fillért sem kaphatnak.

Purgai az AKG (agrár-környezetgazdálkodási program) megszüntetése ellen is szólt:

„Azzal együtt, hogy jövőre megszűnik a tejkvóta rendszer, és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, a Mezort cégcsoport milliárdos nagyságrendű kieséssel számol.”

Az orosz importtilalom okozta gondokra is kitért, és így foglalta össze a helyzetet:

„Ezek az intézkedések veszélybe sodorják az eddig megteremtett állatállományt és a munkahelyeket.”

Nagy István államtitkár ezután elmondta, hogy milyen sok új típusú támogatást ad majd a kormány az állattenyésztőknek.

A Mezort gondjait vezető anyagában dolgozta fel a Magyar Nemzet Online és a Hír Tv is.

Ezalatt Seszták Miklós fejlesztési miniszter lecserélte két fontos állami cég vezetőjét, és ezt sokan úgy értelmezik, hogy Orbán Viktor újabb csapásokat mért Simicska Lajos állásaira.