Tehénfrontra terelődött Simicska és Orbán háborúja

gazdaság
2014 szeptember 18., 15:04
comments 52

Ünnepelni gyűltek össze az emberek csütörtökön Károlyházára, hogy átadják a Lajta – Hanság Zrt. öt új fejőházát és istállóit. A birtok a Mezort Zrt.-hez tartozik, ez pedig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közös mezőgazdasági vállalkozása. Az avatóünnepségen frissen fejt tejjel koccintott a Mezort vezérigazgatójával Nagy István államtitkár (földművelésügyi minisztérium), de a tej mellé keserű szavakat kapott. Egy ellenzéki parlamenti interpellációval ért fel az avatóbeszéd néhány mondata.

Purgai Ferenc vezérigazgató arról beszélt, hogy nagyon jók a most átadott gépek és istállók, de lehet, hogy hamarosan be kell zárni az egészet, mert a kormány elveszi az EU-s pénzeket a nagybirtokoktól. A most átadott több mint 6 milliárdos beruházás 40 százaléka még EU-s pénzből készült. Purgai többek között ezt mondta:

„A mostani beruházásba még az eddigi, kiszámítható támogatási rendszer és a fejlesztésekre ösztönző pályázati környezet ismeretében vágtunk bele, de miközben mi a jövőnek építkeztünk, drasztikusan megváltoztak a külső körülmények. Az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatásának teljes elvonása érthetetlen, szükségtelen és káros.”

Tavaly a Mezort Zrt. összesen 1,6 milliárd forint területalapú támogatást kapott, jövőre már egy fillért sem kaphatnak.

Purgai az AKG (agrár-környezetgazdálkodási program) megszüntetése ellen is szólt:

„Azzal együtt, hogy jövőre megszűnik a tejkvóta rendszer, és egyelőre azt sem tudni, mikor indul újra az agrár-környezetgazdálkodási program, a Mezort cégcsoport milliárdos nagyságrendű kieséssel számol.”

Az orosz importtilalom okozta gondokra is kitért, és így foglalta össze a helyzetet:

„Ezek az intézkedések veszélybe sodorják az eddig megteremtett állatállományt és a munkahelyeket.”

Nagy István államtitkár ezután elmondta, hogy milyen sok új típusú támogatást ad majd a kormány az állattenyésztőknek.

A Mezort gondjait vezető anyagában dolgozta fel a Magyar Nemzet Online és a Hír Tv is.

Ezalatt Seszták Miklós fejlesztési miniszter lecserélte két fontos állami cég vezetőjét, és ezt sokan úgy értelmezik, hogy Orbán Viktor újabb csapásokat mért Simicska Lajos állásaira.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.