Szarból virslit: megvannak az idei Ig Nobel-díjak!

meghökkentő tudomány
2014 szeptember 19., 08:31
comments 65

Elérkezett az év egyik tudományos fénypontja, a világ legértelmetlenebb kutatásait díjazó Ig Nobel átadója. Idén is remek felhozatalból válogathattak a díjat odaítélők, akik idén már 24.-szer jutalmazták a tudományos őrületet. Következzenek a díjak!

Fizika

A díjazottak: Kijosi Mabucsi, Kenszej Tanaka, Dajcsi Ucsidzsima, Rina Szakaj.
A díjazott kutatás: A banánhéj súrlódási együtthatója
A kutatás leglényegibb megállapítása: a banánhéj csúszós.

A kutatók megállapították, hogy amikor rálépünk a banánhéjra, abból nedvesség szorul ki, ami a talaj és a héj között szinte súrlódásmentes, gélszerű réteget képez. Ahhoz, hogy megcsússzunk, elég, ha lábunk 3,8 fokkal eltér a merőlegestől.

Agykutatás

A díjazottak: Csiankang Liu, Csün Li, Lu Feng, Ling Li, Csie Tien és Kang Lee
A díjazott kutatás: Jézust látni egy pirítóson - Az arc-pareidolia neurális és viselkedési összefüggései
A kutatás leglényegibb megállapítása: ha elég ideig nézünk valamit, simán belelátunk egy arcot.

A nemzetközi - ausztrál-amerikai-brit - kutatócsoport véletlenszerű minták sorozatát mutatta a vizsgálatban résztvevőknek. A mintákról azt állították, hogy a felük arcot ábrázol. A válaszadók a minták 37 százalékában fedeztek fel emberi arcot. Szkenneléssel megállapították, hogy mindezért agyunk az arc felismeréséért felelős része a felelős. Ennek evolúciós okai vannak, párezer éve elég komoly előnyt jelentett az, ha valaki időben felismerte, ki közelít a sötétben. A kutatás legváratlanabb fordulata pedig az volt, hogy a végén az arcként azonosított mintákból összeállított kompozitképből egy szempár és egy orr rajzolódott ki.

Közegézségügy

A díjazottak: Jaroslav Flegr, Jan Havliček, Jitka Janušova-Lindova, David Hanauer, Naren Ramakrishnan és Lisa Seyfried.
A díjazott kutatás: három tanulmányt díjaztak egyszerre, amelyik mindegyike azt bizonyítja, hogy a macskatartás komoly veszélyeket rejt.
A kutatás leglényegibb megállapítása: a macskatartás nem várt veszélyeket rejt!

A cseh kutatók két tanulmányt is írtak a macskaszarral terjesztett toxoplazmózis emberekre gyakorolt hatásairól. Megállapításaik szerint azok, akik megmérgeződtek, kevésbé érdeklődők és az intelligenciaszintjük is alacsonyabb. Az indiai-amerikai kutatók pedig azt vizsgálták, hogy azok depressziósabbak-e, akiket kutya harapot meg, vagyok azok, akiket macska. A macskaharapás-áldozatok 41 százaléka lett depressziós, de maguk a kutatók se tudják, hogy ez azért van, mert a macskatartók eleve hajlamosabbak a depresszióra, vagy mert ettől esnek depresszióba. Hanauer megjegyzése szerint "kutatásunk több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt".

Biológia

A díjazottak: Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Cladimir Hanzal, Miloš Ježek, Tomáš Kušta, Veronika Němvová, Jana Adámková, Kateřina Benediktová, Jaroslav Červený és Hynek Burda.
A díjazott kutatás: A kutyák érzékenyek a földi mágneses mező apró változásaira
A kutatás leglényegibb megállapítása: A kutyák, hasonlóan a macskákhoz vagy a rókákhoz, észak-déli irányba szeretnek állni hugyozás közben

A kutatók 37 fajta 70 egyedét vizsgálták két éven át. Összesen 5582 hugyozást volt alkalmuk megfigyelni. Az eredményeket torzítja, hogy az összes megfigyelt hugyozás 44 százaléka egy orosz agárhoz köthető, ami ezek szerint két éven át átlag napi háromszor pisilt.

Közgazdaságtan

A díjazottak: Az olasz statisztikai hivatal
A díjazott kutatás: A nemzeti és regionális számlák európai rendszere
A kutatás leglényegibb megállapítása: minden európai országnak magasabb lenne a GDP-je, ha abba beleszámolnák a prostitúcióból, illegális drogkereskedelemből, csempészetből és más, jogtalan pénzügyi tranzakciókból származó bevételeket.

Orvoslás

A díjazottak: Ian Humphreys, Sonal Saraiya, Walter Belenky és James Dworkin.
A díjazott kutatás: Egy Glanzmann trombasztéziás páciens megfékezhetetlen orrvérzésének kezelése pácolt szalonnadarabokkal
A kutatás leglényegibb megállapítása: a megállíthatatlannak tűnő orrvérzés megállítható, ha a vérző orrt szalonnacsíkokkal tömítjük el.

Sarkkutatás

A díjazottak: Eigil Reimers és Sindre Eftestol.
A díjazott kutatás: A spitzbergáki rénszarvasok reakciói az emberekre és a magukat jegesmedvének álcázó emberekre Edgeoya szigetén
A kutatás leglényegibb megállapítása: a rénszarvasok hamarabb észreveszik azt az embert, aki a havas tájtól elűtő színű ruhában van, mint azt, aki jegesmedvének álcázza magát.

Táplálkozástudomány

A díjazottak: Raquel Rubio, Anna Jofré, Belén, Martín és Margarita Garriga.
A díjazott kutatás: A csecsemőürülékből izolált laktózsav, mint potenciális probiotikus kultúra a fermentált virslik gyártásakor
A kutatás leglényegibb megállapítása: a csecsemők szarából meglepően ízletes virslit lehet gyártani.

Pszichológia

A díjazottak: Peter K. Jonason, Amy Jones és Minna Lyons
A díjazott kutatás: Éjjeli teremtmények - Kronotípus és a sötét harmad tulajdonságai
A kutatás leglényegibb megállapítása: a későn fekvők a korán kelőkkel szemben öntelt, manipulatív, pszichotikus seggfejek.

És végül személyes kedvencem, a

Művészet

A díjazottak: Marina de Tommaso, Michele Sardaro és Paolo Livrea.
A díjazott kutatás: A festmények esztétikai értéke befolyásolja a fájdalomküszöböt
A kutatás leglényegibb megállapítása: ha egy szép képet nézünk, miközben fájdalmat okoznak nekünk, akkor az kevésbé fáj.

Nem is annyira a megállapítás, hanem a választott módszer fogott meg ebben a kutatásban. A kutatók a kísérleti alanyok kezét nagyenergiájú lézernyalábbal lőtték, miközben szép vagy ronda képeket mutogattak nekik. (Via New Scientist, Improbable Research. Címlapkép: zaimoku_woodpile / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.