A Fidesz után a KDNP is ráment az ombudsmanra

POLITIKA
2014 szeptember 20., 14:40
comments 210

Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kezdeményezi, hogy a testület hallgassa meg Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült jelentés ügyében.

Pénteken a Magyar Nemzet a birtokába került levelezés alapján azt írta, hogy a biztosi hivatal egyik főosztályvezetője e-mailezett a TASZ egyik munkatársával arról, hogy mikor jelenjen meg az ombudsman jelentése a VIII. kerületi tűcsereprogramról, mely szerint a program önkormányzat általi bezárása jogellenes volt.

Lázár János már pénteken reagált, azt mondta, ha a hír igaz, Székelynek távoznia kell.

Rubovszky György közleményében azt írja, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem teljesítette azokat az elvárásokat, amelyek szerint objektíven és függetlenül kell vizsgálódnia.

A hivatal elfogultan együttműködött a szeptember 12-én kiadott jelentés tartalmának előkészítésében, és a közzététel időzítésében azzal a szervezettel, amely a vizsgálatot kezdeményezte.

Rubovszky György szerint a napvilágot látott levelezésből az is kiderül, hogy a jelentés már azelőtt elkészült, mielőtt a bepanaszolt felet (a józsefvárosi önkormányzatot) meghallgatták volna.

A Magyar Nemzet pénteki írására reagálva Székely László ombudsman még aznap azt közölte, hogy a lap által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között,

a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült.

A biztos ezen kívül, a Nemzet cikkének megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, majd közölte: a vizsgálat első megállapítása szerint a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és

sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.