Valószínűleg távozik Jeszenszky Géza, Magyarország norvégiai nagykövete

POLITIKA
2014 szeptember 22., 15:53
comments 81

Magyar és norvég külügyi forrásokból is úgy értesültünk, hogy október 31-i hatállyal lemondhat Jeszenszky Géza nagykövet, aki 2011-óta képviseli Magyarországot Oslóban. Jeszenszky volt a rendszerváltás után Magyarország első külügyminisztere, 1998 és 2002 között Washingtonban volt nagykövet.

Ha Jeszenszky tényleg megy, akkor Szijjártó Péter új külügyminiszternek valószínűleg az lesz az első feladata, hogy új nagykövetet találjon.

Jeszenszky viszonya nem volt felhőtlen a norvégokkal, 2012-ben ott is elég nagy botrány lett egy romákról írt egyetemi jegyzetéből, amiben vélt vérfertőző kapcsolataikat boncolgatta. Jeszenszky nyáron már berendelték a norvég külügyminisztériumba a Norvég-alap körül magyar kormányzati emberkedés miatt

Kerestük Jeszenszkyt az oslói követségen, ahol először 10 perc türelmünket kérték, majd mikor újra telefonáltunk azt közölték, hogy a nagykövetnek sürgős programja, és még ma Ljubljanába kell utaznia, úgyhogy pénteken próbálkozzunk kérdéseinkkel.

A norvég külügyminisztériumból a magyar külügyhöz irányítottak bennünket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.