A Bankszövetség is ki van akadva a devizahiteles-mentésen

gazdaság
2014 szeptember 23., 16:20
comments 262

Kedden közleményt adott ki a Bankszövetség a devizahiteles-mentésről. Többek közt ez volt benne:

„A visszamenőleges hatályú jogalkotás súlyosan sérti a jogállamiság elvét. Az elszámoltatási törvény visszamenőleges hatályát a Fővárosi Törvényszék, továbbá július végi levelében az Európai Központi Bank is szóvá tette. Emellett az igazságosság társadalmi igénye is sérül, hiszen az alacsony kamatszintért árfolyamkockázatot vállaló devizahitelesek lényegesen jobban fognak járni, mint a nemzeti valutában eladósodottak.

A Magyar Bankszövetség ismételten tiltakozik a piaci szabályokat felrúgó, utólagos jogszabályalkotások és a szektor tisztességtelenné minősítése ellen.”

Megjegyzik, hogy a banki hitelezés az ezredforduló után a magyar gazdasági növekedés egyik motorja volt, a történtekért pedig nem lehet kizárólag a bankokat felelőssé tenni. A bűnbakkeresés helyett be kellene látni, hogy a jelenlegi helyzetért

a magyar állam, a bankok és az ügyfeleik egyszerre felelősek.

Kitérnek arra is, amiről ebben a cikkben már mi is írtunk.

„A gazdasági folyamatokat el nem ismerő elszámoltatás következményeként a hitelintézeti szektor nem képes betölteni indikátor szerepét a magyar gazdaság fellendítésében, miközben az elszámoltatási folyamat megrendíti a befektetői bizalmat.”

Pofon a szarnak

Sok foganatja nem várható a Bankszövetség felháborodásának, a parlament várhatóan holnap szavaz a második devizahiteles-mentő törvényről, ami 1000 milliárd forintos veszteséget kényszerít a magyar bankszektorra. Közben kedden is születtek ítéletek a bankok által indított devizahitel-perekben, az UniCredit és a Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet beadványa is elbukott.

Devizahiteles-mentésről bővebben itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.