Amerika bombázni kezdte az IS-t Szíriában

háború
2014 szeptember 23., 03:14
comments 151
photo_camera JIM WATSON / AFP

Az Egyesült Államok és szövetségesei megkezdték az Iszlám Állam állásai elleni légicsapásokat Szíria területén - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

"Az amerikai hadsereg és a partnerországok erői katonai hadműveletet hajtanak végre az IS terroristái ellen Szíriában, vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel"

- közölte John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Állítólag Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein vesz részt a hadműveletben, és Katar is támogatást nyújt hozzá, írja a Reuters. A támadások magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődtek, az első hullám másfél órás volt.

A szíriai külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy előzetes tájékoztatást kapott az amerikai támadásról. Az állami tévé adásában idézték a dokumentumot, amely szerint "Az amerikaiak értesítették Szíria ENSZ-képviselőjét, hogy légicsapásokat indítanak az IS terrorszervezet ellen a Szíria északi részén fekvő Rakka városánál". Legalább húsz célpont van.

John Kirby szerint a légicsapások megkezdéséről hétfőn döntött az amerikai légierő parancsnoksága, Barack Obama felhatalmazásával.

Obama szeptember 10-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élén Szíriára is kiterjeszti az  IS elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt szervez a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait. Több mint 190 légicsapást hajtottak végre az augusztus 8-án kezdődött hadjáratban. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült dzsihadista fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.