Pénteken Kutatók Éjszakája

előadás
2014 szeptember 23., 20:13

Már tényleg csak pár nap és itt a 2014-es Kutatók Éjszakája. A központi budapesti program a Dürer rendezvényházban lesz (megj.: ha minden jól megy ustreames közvetítéssel itt, a blogban), ahol előadást tart például Mérő László matematikus, Somlai Fischer Ádám a Prezi egyik alapítója, Barabási Albert László hálózatkutató és Kürti László Széchenyi díjas mérnök, a Kürt Zrt. alapítója. De itt is lesznek könnyedebb programok is: lángfestés, robotépítés, mókás fizika.

A BME-n (idén először) mind a nyolc kar részt vesz a programban. A campus több mint harminc helyszínén közel 70 előadás és bemutató várja a legújabb kutatások és tudományos eredmények iránt érdeklődőket.

Az Ericsson Magyarország idén két helyszínen szervez programokat. A Budapest Parkban egy valódi Guinness rekordra készül, ahol sok ezer fiatal társaságában egy fizikai, hangtani kísérletet hajt végre, amit Punnany Massif koncert követ. A vállalat K+F központjában a minden évben a nagyközönség számára csak ezen az egy napon megnyíló laboratóriumokat lehet meglátogatni, valamint bepillantva az Ericsson által vizionált jövőbe, a hálózata kapcsolt társadalomba, olyan eszközöket lehet kipróbálni, mint az akár 500 km-ről irányítható markoló, az okos kosárlabda - gyors, pontos és elfogulatlan adatokat szolgáltatva minden dobásról, labdapattintásról - vagy a mikrohullámok segítségével működő időjárásjelző.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. szervezésében Budapesten kincskeresés várja a látogatókat: a tudástenger kalózai elmerülhetnek a lézerrel rajzolt idő, a nanokincskeresés vagy a mobilos virtuális kincskeresés különleges élményében. A BZN és partnerei ezen kívül még számos budapesti és vidéki helyszínen várják a tudomány iránt érdeklődőket: lesz pályatanácsadás, látványos kísérletek, planetáriumi bemutatók. Szegeden megtudhatják, hogyan tegyük láthatóvá a láthatatlan DNS-t; Miskolcon pedig örökmozgót építenek, és a legkisebbek repülő hallal is játszhatnak. Tatabányán az Edutusszal közösen megnyitja kapuit a Star Wars labor!

Pécsett a PTE Ifjúság úti campusa mellett regionális központi helyszínként a Zsolnay Negyed 79 programmal várja a látogatókat. Lesz például Fűben – fában matematika, vagy szimulált bűntető tárgyalás valódi rendőrökkel és kábítószer kereső kutyával. Az Élményműhelyben óriásfraktál épül, s az est egyik fénypontja a „LED-cifrább" kémény program.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.